Реалізація плану перемоги багато в чому залежатиме від політичної волі союзників України, — Лісний

Олег Лісний. Скріншот: uatv.ua

Сьогодні президент України Володимир Зеленський представив план перемоги у Верховній Раді. Але його здійсненність залежатиме від наших партнерів. У цьому і сила, і проблемний нюанс цього документа. Таку думку сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив президент Аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

Він зазначив, що глава держави назвав конкретно терміни, коли може бути реалізовано план перемоги, але також акцентував на тому, що його реалізація багато в чому залежатиме від союзників.

“Якщо партнери України будуть зволікати, працюватимуть повільно, коли кожен пункт буде діставатися важкими переговорами та з якимось запізненням, то зрозуміло, що цей план буде, може, і не поставлений на паузу, але все ж менш реалістичний у тих часових перспективах, про які говорив президент”, — наголосив Лісний.

Він додав, що участь партнерів у реалізації плану починається з першого пункту — вступу України до НАТО.

“Важливо зазначити, що вступ України до НАТО, як і раніше, залежить від рішення США та Німеччини. Саме через те, що ці країни з тих чи інших причин були проти вступу до Альянсу України, вона досі не стала членом блоку. До речі, з того моменту поки що нічого не змінилося. Хоча потрібно зазначити: якщо США в особі будь-якого з президентів, нинішнього або нового, дадуть чіткий сигнал НАТО — це все можна вирішити”, — акцентував президент Аналітичного центру “Політика”.

За його словами, для цього США потрібно проявити відповідальність як геополітичного лідера.

“Просто до сили під’єднається політична воля. Потрібно дуже швидко і жорстко відповісти Путіну, щоб іншим не кортіло. Чи є така рішучість? В окремих партнерів є. Але якщо беремо ключових, у них чомусь деескалація стоїть на першому місці”, — додав гість ефіру.

За його словами, Україна не вимагає неможливого від своїх партнерів.

“Україна хоче миру. Хоче, щоб із нею і з Росією вчинили за міжнародним правом, за Статутом ООН і за іншими документами, які показують силу міжнародного права. Тому Україна до цього й апелює. Адже навіть більшість західних країн розуміють, що програш України в цій війні загрожує взагалі катастрофічними наслідками для всього демократичного світу і дає великі дивіденди таким, як Путін”, — підсумував Олег Лісний.

Читайте також: Якщо почати рухатися за планом перемоги саме зараз, то може вдасться завершити війну не пізніше наступного року, — президент

Прямий ефір