Ознаки підготовки НАТО до можливого нападу Росії перерахував політолог

Навчання НАТО. Ілюстративне фото: nato.int

Поточні дії Північноатлантичного альянсу (НАТО), включно з відкриттям нових баз протиракетної оборони (ПРО) в Європі, додатковим захистом підводних комунікацій, переміщенням військ на східний фланг і низкою військових навчань, свідчать про підготовку до можливого нападу з боку Росії. Таку думку сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Насправді після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в НАТО усвідомили, що теоретичні розрахунки та деякі припущення про те, що Росія могла б таки вчинити певні військові дії у бік членів НАТО та інших держав у Європі, набули прикладного виміру”, — сказав він.

Експерт зазначив, що, попри те, що Україна не є членом НАТО, країна чітко окреслила свій євроатлантичний курс.

“Тому те, що ми зараз бачимо, і швидке відкриття другої бази щодо системи ПРО в Європі, додатковий захист підводних комунікацій, а також переміщення близько 300 тисяч військовослужбовців держав-членів Альянсу на східний фланг НАТО та низку військових навчань на двосторонньому рівні, наприклад, Литва — Польща, а також ядерні навчання, які розпочалися з понеділка, все це показує підготовку Альянсу до можливих зіткнень та нападу з боку Росії”, — наголосив Чаленко.

Крім того, на його думку, невипадково німецька розвідка оприлюднила нові дані про те, що Росія може атакувати країни НАТО до 2030 року.

“Це чіткий публічний сигнал про необхідність консолідації та мобілізації ресурсів як усередині Альянсу, так і в тактичній перспективі щодо посилення підтримки безпосередньо України, яка зараз стримує російську агресію проти всього Європейського континенту”, — резюмував Ігор Чаленко.

Читайте також: Стартували навчання НАТО з ядерного стримування Steadfast Noon — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, глава Федеральної розвідувальної служби Німеччини Бруно Каль зазначив, що Росія є безпосередньою військовою загрозою. Він підкреслив, що до 2030 року російські сили можуть здійснити напад на країни НАТО, повідомляє n-tv.

Прямий ефір