Країни НАТО мають виконати взяті перед Україною зобов’язання, — Рютте

Евіка Сіліня та Марк Рютте. Фото: uatv.ua

Країни НАТО мають виконати зобов’язання, взяті перед Україною на саміті Північноатлантичного альянсу, що відбувся у Вашингтоні. Про це сьогодні, 16 жовтня, на спільній пресконференції з прем’єр-міністеркою Латвії Евікою Сілінею заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, інформує кореспондент FREEДОМ в Європі.

“Латвія подає приклад своїм зобов’язанням збільшити витрати на оборону до 3% ВВП до 2027 року. Хоча я розумію, що ви досягнете мети навіть раніше, ніж очікувалося. Ми також обговорили агресивну війну Росії проти України. Росія продовжує просуватися на сході, хоча це коштує їм дуже дорого. Вона жорстоко атакує критично важливу енергетичну інфраструктуру України, а зима вже не за горами. Тому ми повинні виконати зобов’язання, взяті на себе на саміті у Вашингтоні. Латвія провела великий військовий вишкіл українських солдатів. Ви очолюєте коаліцію, яка працювала з промисловістю над постачанням безпілотників. І я вітаю ваше нещодавнє оголошення про новий пакет військової допомоги включно з броньованими автомобілями”, — сказав Рютте.

Прем’єрка Латвії закликала всі країни довести обсяг допомоги Україні хоча б до рівня 0,25% від їхнього внутрішнього валового продукту, а також нарощувати можливості військової індустрії.

“НАТО здатний реагувати на будь-які загрози, і для цього потрібні адекватні ресурси й військові можливості, особливо в галузі протиповітряної оборони. Ми всі нещодавно говорили про це, і Альянсу потрібна потужна оборонна промисловість. Нашу промислову міць мають розглядати як частину надійного стримування. Співпраця НАТО та ЄС має тривати взаємодоповнюючим чином. Ми також обговорили підтримку України. Щорічна військова підтримка Латвії Україні становить 0,25% від нашого ВВП. І ми, як і раніше, твердо дотримуємося зобов’язання підтримувати Україну. І ми можемо просто попросити й запросити всі інші країни зробити те саме. Тож це дійсно допоможе Україні, якщо вони зафіксують певну суму в своєму бюджеті, у своїх політичних рішеннях”, — сказала Сіліня.

Глава уряду Латвії переконана, що перемога України над агресією Росії поліпшить трансатлантичну безпеку.

Читайте також: Що пообіцяли Україні країни-підписанти угоди Ukraine Compact, пояснив Мережко

Нагадаємо, у вересні уряд Латвії оголосив про передачу Україні чергового пакету допомоги на суму близько 40 млн євро. До нього мали увійти бронемашини, обладнання для військових інженерів, дрони та індивідуальне спорядження для солдатів.

Прямий ефір