Російські “Шахеди” з електронно-оптичною головкою самонаведення — чим вони можуть бути небезпечні, розібрав експерт

БпЛА Shahed. Фото: gettyimages.com

Триває розвиток дронів-камікадзе типу Shahed (“Шахед”): зараз Росія нібито готується виготовляти нові ударні безпілотники з електронно-оптичною головкою самонаведення. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів авіаційний експерт та менеджер авіаційного сектору Богдан Долінце.

“Ми повинні розуміти, що розвиток цього безпілотника все-таки триває. Ми бачили появу засобів обміну інформацією, наприклад, монтування тих самих SIM-карт, і зокрема зміни, наприклад, корпусу. Поява головки самонаведення насправді має досить суттєвий вплив, тому що це, по суті, може збільшити ефективність застосування самого безпілотника. Насамперед ідеться про те, що вона може, зокрема, наприклад, під час роботи тих самих систем радіоелектронної боротьби фактично ставати інструментом для наведення на ці системи й таким чином прикривати основні, умовно кажучи, частини цих безпілотників, що летять для виконання завдань”, — сказав він.

Експерт додав, що таким чином Shahed може перетворитися на досить серйозний фактор ризику для систем протиповітряної оборони, які виконують виявлення цих цілей, зокрема для систем радіоелектронної боротьби, що можуть намагатися внести зміни в ті сигнали, які безпілотник отримує для орієнтації в просторі.

Долінце уточнив, що така модернізація дає змогу розширити спектр застосування самого безпілотника, перетворивши його з просто ударного дрона, який може виконувати завдання тільки за маршрутом, фактично на засіб ураження, який може змінити свій маршрут, побачивши пріоритетнішу ціль.

“Ми маємо розуміти, що тут ідеться не тільки про електронну, а зокрема й про оптичну головку. Це означає, що ця головка може реагувати не тільки на радіосигнали, а зокрема й на певні теплові сигнатури. І це означає, що безпілотник, входячи в певні зони роботи, може шукати цілі, які мають сильний тепловий слід, наприклад, об’єкти енергетичної інфраструктури, і, відповідно, таким чином підвищувати точність роботи самого безпілотника. Або, наприклад, якщо в цій зоні працює система радіоелектронної боротьби, фактично вона дає змогу цьому безпілотнику працювати незалежно від сигналів навігації та в такий спосіб більш точно влучати по об’єктах, які мають фактично тепловий слід”, — сказав експерт.

Щодо можливості масового виробництва таких дронів, то, за словами Долінце, фактично вони будуть обмежені можливістю виробництва самих головок, які можуть використовуватися не тільки в безпілотниках, але й у ракетах типу “повітря-земля”.

“Тому ми бачимо, що якщо говорити про кількість таких ракет, скільки Російська Федерація загалом виробляє, то в середньому ця кількість становить 100-150 ракет на місяць. Фактично якщо ці головки будуть використовуватися на тих же дронах Shahed, це означає, що вони, швидше за все, не зможуть виробляти такі відповідні засоби ураження для літаків”, — сказав він.

Читайте також: У РФ заявили про розробку “Шахеда” з головкою самонаведення — поки для виставок (ВІДЕО)

Нагадаємо, до кінця 2024 року Україна планує випустити 1,5 млн безпілотників, для цього в країні працюють близько 200 спеціалізованих підприємств. На полі бою з’являються нові українські розробки БпЛА, що дають змогу атакувати військові об’єкти в глибині території РФ.

Прямий ефір