Китай прагне швидкого, але не справедливого завершення війни Росії проти України, — Єфремов

Флаг Китая. Фото: gettyimages.com

Якби Китай влаштовувала уповільнена війна, він не домагався б мирних переговорів між Росією та Україною. Однак від самого початку Пекін прагне до того, щоб війна була завершена не справедливо, а швидко. Про це сьогодні, 15 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив доцент кафедри міжнародних відносин Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА), експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

“Якби Китай влаштовувала уповільнена війна, він не намагався б домогтися якихось мирних переговорів між Росією та Україною, принаймні не настільки активно закликав би до врегулювання цього конфлікту. Або б почергово міняв свої акценти, пріоритети та країни, які підтримує. Однак від самого початку Китай прагне до того, щоб цей конфлікт було вирішено не справедливо, а просто — за будь-яку ціну”, — сказав він.

Експерт зазначив, що Пекін повністю влаштовує ситуація заморозки війни.

“Його не цікавить, чи буде досягнуто миру і, чи відновить Україна свою територіальну цілісність. Його цікавить, щоб ця війна не створювала негативних ефектів для інших країн, з якими він намагається розвивати партнерство. Адже війна створює складнощі для Китаю не тільки у відносинах з Україною або Росією, вона також ускладнює його відносини з Європейським Союзом”, — пояснює Єфремов.

За його словами, Європа для Китаю — це регіон, з яким Пекін хотів би зберегти можливість нарощувати обсяги експорту товарів, вироблених усередині китайської економіки.

“Між Китаєм і Європою існують торгівельні тертя, пов’язані з тим, що Китай звинувачують у перевиробництві — надлишкових виробничих потужностях, які він намагається завантажити, створюючи штучно здешевлену продукцію, яку потім продає на ринках розвинених країн, особливо в ЄС. Це викликає суперечки, дискусії та дебати, а також спроби запровадити обмеження проти Китаю, що ускладнює його відносини з Європою”, — каже гість ефіру.

Як він зазначив, поверх накладається війна Росії проти України. Коли європейські лідери зустрічаються в Китаї з Сі Цзіньпіном або іншими представниками китайського керівництва, вони обов’язково нагадують про російську агресію.

“Природно, для Китаю це створює дискомфорт, і йому необхідно давати відповідь, пояснюючи свою позицію. Це викликає складнощі, яких Китай хотів би уникнути. Тому в цьому сенсі можна констатувати, що війна для нього незручна, а заморожування конфлікту — зручне”, — підсумував Дмитро Єфремов.

Читайте також: Китай намагається повернути Північну Корею у сферу свого впливу: про невдоволення Пекіна зближенням Пхеньяну і Москви розповів експосол

Прямий ефір