У Росії учасники війни — новий середній клас, іншим дістається інфляційний податок, — Блант

Росіянин дивиться на Путіна на екрані телевізора. Фото: gettyimages.com

Війна проти України прискорила розшарування російського суспільства: ті, хто бере участь у бойових діях або обслуговує військові потреби, стали новим середнім класом, тоді як інша частина населення страждає від інфляції та знецінення рубля. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів економічний оглядач Максим Блант.

“У Росії з початком війни почалося розшарування, яке прискорюється. Ті, хто бере участь у війні або обслуговує війну — виробництво зброї, спорядження, виконання військових замовлень, — вони за визначенням одного з урядових аналітичних центрів стали новим середнім класом. Тобто їхні прибутки зросли та продовжують зростати. Всі інші люди, а я нагадаю, що воює і виконує військові замовлення не найбільша частина населення, вони сплачують інфляційний податок”, — сказав він.

Як він зазначив, за два з половиною роки війни проти України купівельна спроможність рубля різко впала.

“Навіть якщо подивитися на купівельну спроможність щодо держави. Так, до літа 2024-го купити рекрута, найняти контрактника, коштувало державі близько 400 тис. рублів: 200 платив федеральний бюджет, ще 200 — регіональні бюджети. З липня указом Путіна федеральну планку було піднято до 400 тис. рублів, а в регіонах почалася “гонка”, — наголосив Блант.

За його словами, на початок жовтня у Бєлгородській області контрактникам виплачують одноразово 3 мільйони рублів, у більш ніж 10 регіонах — понад мільйон. У Москві виплачують 2 мільйони, а Санкт-Петербурзі сума наближається до цього рівня.

“Це найхарактерніший приклад того, як купівельна спроможність рубля впала. Або візьміть будь-яку газету і ви побачите, що у Петербурзі на 70% подорожчало вершкове масло. Чому вершкове масло? Чому у Петербурзі? Ніхто не знає, але грошей занадто багато, накачування бюджету йде, а отримує ці гроші не все населення, а ті, хто бере участь безпосередньо або у війні, або в її обслуговуванні. Тому, так, переважна більшість населення почувається бідними”, — підсумував Максим Блант.

Читайте також: Поточний рік — поворотна точка для нафтогазової галузі РФ: вплив санкцій оцінив експерт

Прямий ефір