Кремль свідомо створює прошарок бідняків, щоб участь у “СВО” стала їхнім єдиним способом заробітку, — Смирнов

Красна площа в Москві, Росія. Фото: gettyimages.com

Російський режим спеціально створює умови, за яких участь у так званій “спеціальній військовій операції” (“СВО”) стає єдиним способом розв’язання фінансових проблем для багатьох громадян. Про це сьогодні, 14 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив юрист “Першого відділу” Євген Смирнов.

“Дивіться, російська влада поводиться дуже хитро. Вона створює такі умови, за яких по суті єдиною можливістю заробити в Росії або єдиною можливістю розв’язувати проблеми в Росії є участь у так званій “СВО”, — сказав він.

Зокрема, як він зазначив, Кремль робить ставку на тих, хто притягується до кримінальної відповідальності. Це, за його словами, велика група.

“Десятки тисяч солдатів закликаються якраз із зон ув’язнення, з місць попереднього позбавлення волі, слідчих ізоляторів або з-поміж тих, хто притягується до кримінальної відповідальності. У Росії закриваються колонії, мабуть, таких вже десятки, бо немає персоналу. Так, один із моїх підзахисних мінятиме вже другу колонію, бо дві попередні закрилися просто тому, що звідти забрали практично весь спецконтингент”, — розповів Смирнов.

За його словами, ще одна група людей, з якою активно працює російська влада з набору до збройних сил, — це ті, хто постав перед фінансовими труднощами.

“Подивіться, що відбувається з різними кредитами та іпотеками в Росії: абсолютно непомірні ставки, які неможливо нічим компенсувати, окрім якихось наддоходів. Але єдина можливість наддоходів — участь у війні. Тому Росія створює такий прошарок людей, які мають фінансові проблеми, і ставить їм умови, що заробити вони не можуть ніде, окрім війни. Єдиний спосіб погасити всі кредити або зупинити виплати — піти воювати. Тобто держава замість того, щоб проводити мобілізацію, скоріше, ставить людей на коліна та не дає їм вибору, окрім як укласти контракт”, — підсумував Євген Смирнов.

Читайте також: Ціна війни: скільки життів готовий принести в жертву Путін заради своїх амбіцій (ВІДЕО)

Прямий ефір