ЄС ввів санкції проти Ірану за передачу Росії ракет і безпілотників

Іранська балістична ракета середньої дальності Hayber. Фото: gettyimages.com

Рада Європейського Союзу ввела обмежувальні заходи щодо семи фізичних і семи юридичних осіб Ірану у зв’язку з передачею Тегераном Росії ракет і безпілотників. Про це йдеться в постанові ради ЄС, інформує FREEДOM.

До списку увійшли особи та організації, відповідальні за розробку і передачу безпілотних літальних апаратів (БпЛА), ракет і пов’язаних з ними технологій Росії на підтримку її агресивної війни проти України, а також збройним групам та організаціям, які підривають мир і безпеку на Близькому Сході та в регіоні Червоного моря.

У списку вказані три іранські авіакомпанії (Saha Airlines, Mahan Air і Iran Air) і дві закупівельні фірми. Вони відповідно відповідають за передачу та постачання через транснаціональні закупівельні мережі іранських БпЛА і пов’язаних із ними компонентів, технологій у Росію для використання у її агресивній війні проти України. Також було названо дві компанії, що займаються виробництвом палива, яке використовується для запуску ракет і снарядів.

Крім того, Рада ЄС ухвалила запровадити обмежувальні заходи щодо заступника міністра оборони Сейєда Хамзе Галандарі, низки членів сил “Аль-Кудс” — спецпідрозділу у складі Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), представників найважливішого командного центру збройних сил Ірану — центральної бази “Хатам аль-Анбія”, космічного підрозділу КВІР, а також провідних директорів компаній Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA) та Aerospace Industries Organization (AIO), зареєстрованих у ЄС.

У фізосіб заморожують активи в ЄС, їм заборонено в’їжджати до країн Європейського Союзу. Крім того, неприпустимим є надання фігурантам переліку коштів або економічних ресурсів європейської спільноти.

Тегеран тим часом заперечує постачання боєприпасів Москві, а також засудив заплановані санкції ЄС.

Читайте також: ЄС необхідно посилювати санкції щодо тих, хто підтримує російську агресію проти України, — глава МЗС Швеції

Прямий ефір