За оприлюдненням кадрів із розстрілами полонених можуть стояти спецслужби Росії — цілі назвав Охредько

Олег Охредько. Фото: Facebook/Олег Охредько

Поява кадрів із розстрілами українських військовополонених у соціальних мережах, тим більше у російських, таких як “Однокласники” та “Вконтакте”, не може відбуватися без вказівок від вищого командування. Росія показала, як легко вона може запобігти поширенню будь-якої небажаної для неї інформації. Поширення кадрів страт, найімовірніше, є однією з операцій російських спецслужб, яка має кілька цілей. Такою думкою в ефірі FREEДОМ сьогодні, 14 жовтня, поділився експерт та аналітик Центру громадянської освіти “Альменда” Олег Охредько.

“Перша, одна з основних цілей, — це дегуманізація: показати, що є, і викликати реакцію у відповідь. У нас українські військові — теж люди. Гинуть їхні побратими, гинуть родичі — гинуть люди, і не у всіх можуть витримати нерви… А друге — це варіант неможливості проведення прямих переговорів, бо дуже важко вести переговори з маніяком, у прямому значенні слова, який вбиває людей… Крім цього, є таке жаргонне, “замазати всіх” — всю російську спільноту, показати, що вона така, всі винні в цьому, і тому, може, навіть недобре так говорити, але [відбувається] згуртування російської спільноти шляхом показу таких страт”, — коментує гість ефіру.

Він наголошує: з огляду на контроль ФСБ та інших російських спецслужб над соцмережами, можна говорити про те, що оприлюднення кадрів із стратами відбувається не на низовому рівні, а за наказами вищих командирів.

“І цілком можливо, це — спецоперації. Напевно, так воно і є. Це спецоперації ФСБ, які спрямовані як на російське суспільство, так і на європейське, американське, українське суспільство, щоб показати, що ця війна безжальна, припиняйте воювати, здавайтеся, тоді припиняться ці дії”, — припускає аналітик Центру громадянської освіти.

Виходячи з цього, Охредько вважає, що ситуація розвиватиметься за висхідною.

“Завдання Росії — показати, що міжнародне законодавство не діє… Завдання просто розхитати та знищити міжнародне законодавство. І в цій анархії вже безпосередньо діятиме далі”, — підсумував він.

Читайте також: Імовірна страта дев’ятьох українських військовополонених — на російський злочин відреагували Лубінець та Сибіга

Нагадаємо, за даними керівника української експертної групи “Сова”, учасника групи документування воєнних злочинів громадської ініціативи “Євромайдан-SOS/Трибунал для Путіна” Михайла Сави, зафіксовано понад 60 випадків страт українських військовополонених. Це лише зафіксовані факти, насправді їх більше.

Читайте також: Випадки страт українських полонених почастішали: про механізми міжнародного впливу на РФ висловився експерт

Прямий ефір