Поява на фронті солдатів із Північної Кореї означатиме офіційний вступ КНДР у війну проти України — розбір Дикого

Армія Північної Кореї. Фото: ap.org

Росія залучила на фронт групи військових радників із Північної Кореї, але військ КНДР там немає. Про це сьогодні, 14 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

“Корейці на фронті вже є, військ корейських ще немає. Річ у тім, що поки що працюють групи військових радників, які обслуговують пускові установки балістичних ракет, які, власне, передала Корея Росії. Але ще з часів холодної війни склався такий певний консенсус, який ніхто ніколи публічно не оголошував, але всі дотримувалися, що участь саме військових радників, які обслуговують якісь складні системи озброєння, не вважається прямим вступом країни у війну. Це склалося в роки холодної війни, коли і радянські, і американські радники брали участь у кількох десятках різних воєн по всій планеті, але водночас вважалося, що ані США, ані Союз не воюють”, — сказав він.

Водночас, за словами Дикого, участь у боях великих піхотних підрозділів як “гарматного м’яса” вважається, по суті, прямим вступом країни у війну.

“Тобто якщо на фронті з’являться саме корейські солдати, які підуть в атаку на наші позиції, це означатиме, що проти нас уже воює не одна країна. Офіційно — неважливо, оголосять вони це чи ні, але поява корейських солдатів означатиме, що КНДР вступила у війну на боці Російської Федерації, що проти нас уже мінімум дві країни”, — сказав екскомандир взводу батальйону “Айдар”.

Він не виключає, що КНДР може стати першою країною, яка повноцінно вступить у війну на боці Російської Федерації. Дикий вважає, що для України це може принести проблеми, тому що Північна Корея може відправити на допомогу Росії досить багато солдатів, які звикли беззаперечно виконувати будь-які накази.

Він переконаний, що вступ КНДР у війну змінить увесь її характер та продемонструє західним союзникам України, що їхня “політика неескалації” лише допомагає російському диктатору Володимиру Путіну.

“Вступ Кореї взагалі змінює в глобальному контексті формат цієї війни, і, найімовірніше, відповіддю на це буде теж зовсім інша позиція наших союзників”, — сказав Дикий, додавши, що Заходу доведеться ухвалювати серйозні рішення.

На його думку, цей фактор поки що стримує появу солдатів із КНДР на фронті в Україні.

“Швидше за все, у Кремлі цього теж побоюються. Тобто вони, я думаю, зважують, що їм буде більше — користі від навіть десятків тисяч гарматного м’яса або все-таки міжнародних наслідків, коли Захід може, як-то кажуть, психанути та зовсім по-іншому поставитися до допомоги нам”, — сказав він.

Читайте також: Північна Корея направила військових до Росії для участі у війні проти України — розбір

Нагадаємо, експерт Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету ім. І. Мечникова Денис Кузьмін вважає, що відправлення солдатів з Північної Кореї на фронт в Україну проблематичне через логістику. Крім того, існує політичне питання, яке полягає в тому, що Китай може бути проти відправки солдатів з КНДР для участі у війні на боці Росії. 

Прямий ефір