Хвалений ЗРК “Панцир-С1” не тільки пропускає українські дрони, а й б’є по житлових будинках росіян — деталі від Снєгирьова

ЗРПК "Панцирь-С1". Фото: wikipedia.org

Російські системи протиповітряної оборони не здатні захистити військові об’єкти на території РФ, а також загрожують самим росіянам. Про це сьогодні, 13 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

Він нагадав, що 20 вересня в районі населеного пункту Журавлин Курської області було завдано удару по позиціях зенітного ракетного комплексу (ЗРК) С-400 “Тріумф”.

“С-400 — це новітній засіб ППО Російської Федерації. Знищений зенітний ракетний комплекс здійснював завдання з прикриття повітряного простору в напрямку Курська. Тобто прикривав тилові інфраструктурні об’єкти російської армії на території Курської області. Так ось, унаслідок ураження українськими засобами (йдеться, вочевидь, про БпЛА) було виведено з ладу пункт бойового управління ЗРК і дві пускові установки”, — повідомив Снєгирьов.

Знищення С-400 “Тріумф” — це не тільки військова поразка Російської Федерації, а й репутаційна та економічна.

“Нагадаю, С-400 є основною позицією, яку Російська Федерація демонструє як таку, що не має аналогів у світі, і яку продає іншим країнам. Наразі С-400 постачається до Індії, але Російська Федерація не виконала до кінця пункти договору, який було укладено ще 2018 року”, — зазначив експерт.

У ніч на 7 жовтня українські безпілотники атакували нафтовий термінал у порту Феодосії в тимчасово окупованому Криму. Його охороняла російська система ППО “Панцир-С1”.

“Панцир-С1” Росія також демонструвала як “аналогів немає”, наголошувала на успішному його використанні в умовах реальних бойових дій у Сирії. Водночас називали коефіцієнт ураження мало не 95%. А як ми бачимо на прикладі Феодосії, “Панцир-С1” не в змозі прикрити найважливіший енергетичний об’єкт Російської Федерації. А феодосійська нафтобаза працювала на потреби Чорноморського флоту, а також окупаційних військ у Криму та в Запорізькій області. Вони довгий час не могли зупинити пожежу на феодосійській нафтобазі. А це фактично енергетичний колапс на півострові, попри всі бравурні заяви про те, що запасів бензину в них вистачить ще років на 10″, — прокоментував Снєгирьов.

Тобто це чергове свідчення, що “аналогів немає” — черговий міф, адже російська ППО не в змозі прикрити найважливіші інфраструктурні об’єкти Російської Федерації.

Крім того, російські системи ППО несуть пряму загрозу самим росіянам. Були неодноразові випадки, коли “Панцир-С1”, намагаючись вразити український безпілотник, завдавав ударів по житлових будинках на території РФ.

Наприклад, було завдано удару по житловому будинку в Московській області. У Бєлгороді “Панцир-С1” замість відпрацювання по українському безпілотнику, відпрацював багатоповерхівку. Тому російська ППО, а не уламки українських БпЛА, насамперед несе загрозу для росіян”, — наголосив експерт.

“До речі, у Криму зафіксовано передислокацію “Панцира-С1” на прикриття Керченського (Кримського) мосту. Тепер росіяни повинні прокидатися в холодному поту, прекрасно розуміючи, що міст є однією з цілей Сил оборони України, і розуміючи неможливість реального прикриття цього стратегічного об’єкта за допомогою ЗРК “Панцир”, — резюмував Дмитро Снєгирьов.

Читайте також: Склади та нафтобази: підсумки ударів по території РФ за тиждень (ВІДЕО)

Нагадаємо, в ніч на 7 жовтня українські безпілотники атакували нафтовий термінал у порту Феодосії в тимчасово окупованому Криму. Там виникла пожежа, на ліквідацію якої знадобилося шість днів. Загалом пожежа зачепила 12 резервуарів, вісім із яких було знищено. Також сильно постраждала інфраструктура сховища.

Феодосійський комплекс забезпечує найбільший обсяг перевалки нафтопродуктів у Криму. І зокрема через нього йде постачання російських військ.

Прямий ефір