Іран погрожує атакувати країни Перської затоки через допомогу Ізраїлю — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Тегеран таємно погрожує атакувати країни Перської затоки, якщо їхній наземний або повітряний простір буде використано для атаки на Іран. Про це повідомляє Wall Street Journal із посиланням на джерела серед арабських чиновників. Видання пише, що погрози адресувалися насамперед країнам, у яких перебувають американські війська, інформує FREEДOM.

Майже два тижні минуло з того моменту, коли Іран завдав масованого ракетного удару по Ізраїлю. Випуск приблизно 180 боєголовок Тегеран аргументував нібито відповіддю на ліквідацію Тель-Авівом лідера терористичного угруповання “Хезболла” Хасана Насралли та одного з ватажків ХАМАС Ісмаїла Ханії. Відтоді в Ізраїлі заявляють про намір відповісти Ірану. У Вашингтоні заявили, що підтримують у цьому Тель-Авів.

“Коли ви бачите, як Іран завдає ударів по іншій державі, щоб стати на захист терористичної організації, це ескалація. Ізраїль має право на самозахист, і ми координуватимемо з ними відповідні дії”, — заявив радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван.

Утім, США застерегли Ізраїль від ударів по нафтових і ядерних об’єктах. До закликів не бити по нафтовій інфраструктурі долучилися і Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та Катар, повідомляє Reuters. Експерти вважають, що військове керівництво Ізраїлю може знайти спосіб дати серйозну відповідь Ірану, не атакуючи ядерні або нафтові об’єкти.

“Є побоювання різкого зростання цін на нафту. Це невигідно ні Сполученим Штатам, ні Ізраїлю. Вигідно навпаки таким країнам як Росія — виробникам нафти. Можливо, буде завдано ударів по якійсь економічній інфраструктурі. Ще один варіант — це удар по якихось знакових будівлях. Тобто неважливо, що це завдасть великого або невеликого удару власне боєздатності Ірану чи його економіці. Але це буде такий явний ляпас, якщо це станеться”, — прокоментував головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович.

Водночас у Тегерані заявили, що знову дадуть відповідь Ізраїлю, якщо той зважиться на обстріл Ірану. Водночас за даними ЗМІ, Іран таємними дипломатичними каналами погрожує союзникам Вашингтона і Тель-Авіва на Близькому Сході, з території яких може статися атака.

“За словами арабських чиновників, серед країн, яким погрожує Іран, — Йорданія, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія і Катар, де розміщені американські війська”, — з публікації видання The Wall Street Journal.

Зростає напруга й у протистоянні Ізраїлю іранським проксі-силам у Лівані. За кілька останніх тижнів Тель-Авів ліквідував лідера “Хезболли” Хасана Насраллу, а також кількох його можливих наступників. Відтоді до влади прийшло більш радикальне командування. Якщо кількома днями раніше в терористичному угрупованні заявляли про готовність до перемир’я, то зараз там говорять про тривалу війну з Ізраїлем.

“Хезболла” готується до тривалої війни на виснаження на півдні Лівану. За словами чотирьох джерел, знайомих з операціями угруповання, попри авіаудари, які, на думку Ізраїлю, значно скоротили його арсенал, у нього все ще є значні запаси зброї, включно з найпотужнішими високоточними ракетами, яких він ще не використав”, — з публікації агентства Reuters.

Попри войовничі заяви “Хезболли”, війна з Ізраїлем може призвести до банкрутства угруповання.  За інформацією ліванського телеканалу MTV Lebanon, Тель-Авів завдав удару по фінансовій структурі “Аль-Кард аль-Хасан”, яка зберігала готівку “Хезболли”. Також патрулювання неба над Бейрутом унеможливлює доставлення готівки “Хезболлі” авіатранспортом. Крім того, за словами американських економістів, ліванські банкіри відмовляються співпрацювати з угрупованням, побоюючись потрапити під приціл Ізраїлю. Згідно з їхніми словами, “Хезболла” опинилася у “великій біді”.

Читайте також: Армія Ізраїлю ліквідувала двох наступників лідера “Хезболли”, — Нетаньягу

Прямий ефір