Це не резерви, це переміщення: збільшення угруповання російських військ на Південному фронті прокоментував Гетьман

Херсонський і Запорізький напрямки. Ілюстрація: deepstatemap.live

В армії РФ немає резервів для посилення угруповання на Південному напрямку, кількість кремлівських військ на лінії фронту практично незмінна. Про це сьогодні, 13 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий аналітик Олексій Гетьман.

Він зазначив, що від самого початку найбільше зосередження російської армії було на північному фланзі фронту (Куп’янсько-Лиманський, Харківський напрямок) і на південному напрямку (район Вугледара Донецької області, Работине Запорізької області). На цих двох флангах було зосереджено орієнтовно по 150 тисяч російських військовослужбовців. І менша кількість — десь 50-100 тисяч — перебувала в центрі лінії фронту, тобто Бахмутський напрямок Донецької області.

“Зараз вони збільшують чисельність на Херсонському та Запорізькому напрямках до 90 тисяч. Але це не означає, що це вони залучили резерви. Тому що резервів у них немає. Вони не можуть, наприклад, узяти війська з Сибіру або з Далекого Сходу і перекинути їх на український фронт”, — сказав Гетьман.

Зараз росармія може поповнювати свої сили на фронті від 25 до 40 тисяч щомісяця. Але це відбувається коштом нових контрактників. Причому охочих підписувати контракти з Міноборони РФ уже істотно менше, тому владі доводиться збільшувати разову виплату за підписання контракту. Але ці 25-40 тисяч нових солдатів — не збільшення чисельності військ, а заміна втрат росармії в особовому складі.

“А по суті, сьогодні якщо десь збільшиться кількість російських військ, то це означає, що на якомусь напрямку вона зменшується. Тому що кількість російських військ на лінії фронту практично незмінна. Вони поповнюють стільки, скільки ми приблизно знищуємо. Тому якщо десь раптом побільшало солдатів, значить, десь їх поменшало, це як сполучені посудини”, — пояснив експерт.

Росармія вже навчилася досить швидко переміщати угруповання з різних напрямків.

“Вони використовують залізницю. Вони історично, ще з часів мало не Першої світової війни, віддавали перевагу залізничному сполученню і так перевозили основну частину військ. Тому вони сьогодні борються за логістику, борються за залізниці. Також будують залізниці вздовж Азовського узбережжя. Це рокадна залізниця — тобто дорога вздовж лінії фронту, якою можна оперативно перевозити війська, техніку, снаряди на потрібні ділянки фронту”, — розповів Гетьман.

Читайте також: Російські війська намагаються штурмувати на Бердянському напрямку в Запорізькій області, — Попович

Прямий ефір