Білорусь стала тимчасовим прихистком для російських МіГ-31К, для України загрози це не несе, — Криволап

Константин Криволап. Фото: rbc.ua

Цього тижня два російські борти МіГ-31К, які є носіями “Кинджалів”, прибули в аеропорт “Мачулищі” в Білорусі. Найімовірніше, Росія вирішила в Білорусі сховати свої МіГ-31К, яких у неї залишилося не так і багато, від можливих атак українськими безпілотниками. Бо дуже сумнівно, що Лукашенко дозволить запускати ракети з цих літаків із території Білорусі. Такою думкою сьогодні, 11 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM поділився авіаційний експерт, аналітик Костянтин Криволап.

“Спочатку це викликало у мене занепокоєння. А потім я згадав: коли обговорювалися питання, чи можуть F-16, які передаються Україні, базуватися на аеродромах Польщі чи Румунії, було заявлено, що базуватися вони можуть, але здійснювати атаки чи бойові вильоти, особливо у бік території РФ чи окупованих територій, не зможуть. Тому що країна, в якій вони перебувають, буде автоматично визнана стороною військових дій. Така сама ситуація і з російськими “МіГами” в Білорусі”, — зазначив авіаційний експерт.

За його словами, Лукашенко робитиме все, що завгодно, аби не втягнути Білорусь у військові дії.

“Він може погрожувати кулачком, кричати, що використає ядерну зброю, але зробить усе, що завгодно, щоб Білорусь не вступала у військові дії. Тому що як тільки МіГ-31 захоче здійснити атаку на територію України, аеродроми та всі інші військові білоруські об’єкти стануть ціллю для Сил оборони України, бо Білорусь стане країною-учасницею війни”, — розповів аналітик.

Він зазначив, що ймовірно між Путіним та Лукашенком діє якась особиста домовленість, що “МіГи” в Білорусі отримали тимчасовий прихисток, щоб їх не дістали Сили оборони України.

“Насправді МіГ-31К, які здатні пускати “Кинджали”, у Росії залишилося не так вже й багато. Їх там, зважаючи на все, залишилося всього три штуки. Якщо проаналізувати всі атаки, які проводилися останнім часом, то вони проводилися не більш ніж трьома “Кинджалами” з трьох літаків МіГ-31К. Очевидно, росіяни вирішили диверсифікуватися і надійно сховати свої літаки, розуміючи, що зараз по Білорусі ніхто бити не буде. Тож вони там просто ховаються. Не думаю, що це становить загрозу для України. Просто РФ знайшла для своїх “МіГів” тимчасовий прихисток”, — резюмував Костянтин Криволап.

Читайте також: Російські окупанти намагатимуться до зими розвивати наступальні операції, — Маломуж

Прямий ефір