Фінансову та політичну компоненту зустрічей Зеленського з лідерами європейських країн оцінила Яхно

Олеся Яхно. Фото: uatv.ua

Цього тижня президент України Володимир Зеленський провів низку зустрічей із лідерами європейських держав. Усі ці зустрічі мають свої військові та політичні підсумки. Про це сьогодні, 11 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала політологиня Олеся Яхно.

“Перша частина — це військова. Йдеться як про поточну необхідну військову допомогу у прив’язці до конкретного періоду, насамперед про ППО, так і про планування військових операцій, для яких нам будуть потрібні певні види озброєнь”, — зауважила вона.

Щодо політичної частини, Яхно зауважила: на перше місце виходить мирний план України.

“Тому політична компонента теж йде в контексті архітектури безпеки та ув’язки з військовим складником, бо окремо це не можна розглядати. І це також активно обговорюється. Тому з оцінок, які ми вже чули за підсумками візиту, скрізь звучало про підтримку України. Це важливо. Важливо, що у Великій Британії зустріч відбулася спільно з генеральним секретарем НАТО Рютте, оскільки він нещодавно обійняв свою посаду і вже зазначив, що одним із трьох найважливіших пріоритетів є рух України до НАТО. І важливо, що така зустріч одразу відбулася у контексті і європейської безпеки в цілому, безпеки НАТО та в контексті викликів, пов’язаних з війною Росії проти України. Також ми почули це й у Франції, Італії та Німеччині”, — пояснила політологиня.

Вона позитивно оцінює підсумки зустрічей Зеленського з лідерами європейських держав.

“Ми оцінюємо позитивно сам факт таких зустрічей у контексті осінньо-зимового періоду війни, у контексті всіляких мирних зусиль та обговорень мирного плану, а також у контексті президентських виборів у США. Цей ризик, який у тій чи іншій формі промовляється і на рівні НАТО, і на рівні обговорень усередині НАТО, і між, умовно кажучи, країнами європейського континенту, ризик необхідності посилення своєї безпеки та меншої прив’язки, скажімо так, до політичних процесів у США та інституціалізації низки форм та надання допомоги Україні, посилення власної безпеки. Тут роль Великобританії може бути значно більшою. Це теж дуже важливо, бо щобільше буде безпеки всередині самої Європи в межах НАТО і в межах Європейського Союзу, якщо ми говоримо про економічні рішення, тим легше буде і надавати допомогу Україні, і приймати низку рішень, саме політичних, важливих для України “, — вважає Яхно.

Читайте також: Зеленський зустрівся у Німеччині з Шольцом — заяви з брифінгу

Нагадаємо, в Апостольському палаці Ватикану президент України Володимир Зеленський 11 жовтня провів зустріч із Папою Римським Франциском. 

Читайте також: Для України голос кожної країни є важливим: європейське турне Зеленського проаналізував політолог

Прямий ефір