ЄС приголомшений загибеллю української журналістки Рощиної під час незаконного затримання Росією і вимагає розслідування — заява

Прапор ЄС. Фото: gettyimages.co.uk

Європейський Союз вражений повідомленнями про смерть української журналістки-фрілансерки Вікторії Рощиною під час незаконного та довільного затримання Росією. Про це йдеться у заяві зовнішньополітичної служби ЄС, інформує FREEДОМ.

“Наші думки — з її сім’єю, друзями та колегами. Вікторія Рощина була відомою українською журналісткою, яка висвітлювала російську агресивну війну проти України. Вона була відзначена премією “За мужність у журналістиці” за свою роботу і була сповнена рішучості донести до світу правду про жорстоку агресивну війну Росії та незаконну окупацію України. Її доля є трагічним нагадуванням про багато тисяч людей, затриманих на окупованих українських територіях і в Росії, а також про репресії, які застосовує російська влада також у Росії”, — наголосили в ЄС.

Представники зовнішньополітичної служби наголошують, що за наявною інформацією, Вікторія Рощина загинула під час переведення до Москви з в’язниці в Таганрозі.

За довільного затримання Вікторії Рощиною на тимчасово окупованих Росією територіях України в серпні 2023 року російська влада взяла на себе повну відповідальність за її безпеку, здоров’я та фізичну недоторканність.

“Вона стала 13 журналісткою, вбитою з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЄС вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке якнайшвидше прояснить усі обставини смерті Вікторії Рощиною”, — йдеться у заяві.

ЄС, як і раніше, “глибоко стурбований переслідуваннями, залякуваннями та насильством з боку Росії щодо журналістів і працівників ЗМІ, які висвітлюють військові дії в зонах і на лінії фронту. Для них безпека та захист мають бути забезпечені у будь-який час”.

“Ми рішуче засуджуємо вбивства, фізичні напади, довільні затримання, залякування в Інтернеті та за його межами, переслідування та стеження, з якими журналісти іноді стикаються під час виконання своєї професії. Порушення прав людини та зловживання щодо журналістів не можуть залишатися безкарними. ЄС підтверджує свою тверду прихильність до притягнення до відповідальності всіх винних та співучасників воєнних злочинів, скоєних у зв’язку з агресивною війною Росії проти України”, — резюмували представники ЄС.

Читайте також: У фокусі уваги — полонені: президент України зустрівся з Папою Римським (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше смерть української журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні підтвердив український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Прямий ефір