Росія стрімко вмирає і як цивілізація йде в небуття, — Айсін про причини міграційної політики Путіна

Ілюстративне фото: Asia-plus

Міграційна політика Кремля народжується зі страху та нерозуміння. Обмеження для трудових мігрантів продиктовані саме цими почуттями. Про це сьогодні, 11 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог, керівник медіацентру “Поистине” Руслан Айсін.

“Чому вони обмежують трудову міграцію? Тому що розуміють, що ці люди, як правило, молоді, пасіонарні, які міцно тримаються за свою ідентичність, просто підмінятимуть людські ресурси, що випадають у Росії”, — вважає він.

Політолог нагадав: нещодавно російський диктатор Путін підписав указ про тимчасове зупинення системного моніторингу кількості населення в Росії. Це така собі подібність мініперепису населення, який проводиться раз на два-три роки в проміжках між самим переписом. На думку Айсіна, причина припинення — плачевна демографічна ситуація.

“Населення немає, воно вимирає, його відправляють на війну, каліки приходять і таке інше. І трудові мігранти здатні у якомусь сенсі, якщо не взяти владу, то принаймні стати досить чутливою силою. І путінська система, яка тепер уже 2,5 року веде агресивну війну проти України, не зможе, як вона вважає, перебудуватись та направити свої силові ресурси проти цих трудових мігрантів. Є, звичайно, і якась “пухиризація”, масштабування цієї проблеми, але хай там що, це просто страх. Напевно, Путіну на стіл приносять усілякі записки <…> про те, що ще трохи, й ісламісти, представники Центральної Азії, тюрки захоплять половину Росії. Потім спробуй їх звідти виштовхни”, — коментує Айсін.

На його думку, Путін на сьогодні не має інструментів для покращення демографії: Росія як цивілізація закінчується.

“Головне, чого, скажімо, не може змінити ані Путін, ані його силова кліка, ані нафтодолари — це те, що Росія стрімко вмирає, це те, що Росія як цивілізація йде у небуття. Це факт, який визнають досить сумлінні люди, які зараховують себе до росіян. Вони кажуть, що після цієї війни, найімовірніше, Росія вже не оговтається. Демографічна яма, в якій опинилася Росія, глибша за ту, що була під час Другої світової війни. І ніхто на Росію ще не нападав. Тому вони чудово розуміють, що святе місце порожнім не буває, що ці величезні території все одно кимось заселятимуться — чи китайцями на Далекому Сході, чи вже представниками середньоазійських республік. І нічого Путін не зможе з цим вдіяти”, — підсумував Руслан Айсін.

Читайте також: До чого призвела боротьба з мігрантами в Росії — оцінки та коментарі (ВІДЕО)

Нагадаємо, у 3,5 рази знизилося число трудових мігрантів в Росії 2024 року порівняно з 2019-м.

Читайте такожКремль посилює політику щодо мігрантів і готує їх до війни проти України — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір