Україна може застосовувати по об’єктах в РФ озброєння із західних складників — коментар

Ігор Романенко. Фото: Facebook

Україні потрібні як західні комплектуючі для виробництва власного озброєння, так і постачання зброї від партнерів. Кожен із цих шляхів має певні переваги. Таку думку висловив засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко в ефірі FREEДОМ.

Постачання західного озброєння, як пояснює гість ефіру, дозволяє відносно швидко забезпечувати потреби Сил оборони. Натомість на озброєння, вироблені в Україні із західних елементів, не поширюються обмеження на удари по Росії.

“Якщо, наприклад, нам поставляють складники, ми збираємо у себе, то це стає вже зброєю українською, made in Ukraine… І в цьому випадку ми можемо її застосовувати по об’єктах на території Російської Федерації… Хоча, зрозуміло, що коли нам даються якісь елементи, ще потрібен час на те, щоб спільно сформувати такий комплекс, випробувати, налагодити та ввести його в дію”, — коментує Романенко.

Він нагадав про американсько-українську програму FrankenSAM зі створення зенітно-ракетних комплексів на основі старих радянських ЗРК та американських ракет, яка вже успішно працює.

“Це приклад лише в одному виді збройної сили, а є це й у артилерії — йде робота над цим. Тому потенціал, звісно, більше був би, щоб було й те, й інше”, — додав гість ефіру.

Читайте також: В України з’являються додаткові можливості для ураження цілей у РФ — деталі від засновника БФ “Закриємо небо України”

Нагадаємо, Україна продовжує наполягати на необхідності отримання дозволу на далекобійні удари вглиб Росії західною зброєю. Все залежить від згоди провідних країн Заходу, включаючи Сполучені Штати, Францію та Німеччину. На думку кандидата політичних наук Олексія Буряченка, внутрішньополітичні чинники, такі як побоювання демократів у США напередодні виборів, можуть вплинути на ухвалення рішень щодо цього питання.

Прямий ефір