Орбан у Євросоюзі переслідує прагматичні інтереси, пов’язані з грошима, — Устенко

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Європейському Союзі переслідує прагматичні інтереси, пов’язані з грошима. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив економіст, радник президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко.

“Крім політичних, якщо хочете, внутрішньополітичних аспектів, які можуть бути цікаві для Орбана, для його оточення, для його команди, є абсолютно прагматичні інтереси, і це гроші. І в цьому випадку, коли Угорщина порушує подібного роду питання на великих обговореннях з Європейським Союзом, зрештою вона намагається отримати додаткові фонди для себе”, — сказав він.

Економіст підкреслив, що Угорщина — не дуже успішна країна в рамках Європи, з колосальним дефіцитом державного бюджету.

“Якщо я правильно пам’ятаю, дефіцит державного бюджету Угорщини на наступний рік прогнозується на рівні понад 10 мільярдів євро. Це багато. Частину з цих грошей вони отримують із фондів Європейського Союзу. Ось вони хочуть абсолютно такого точного, беззастережного рішення з боку Європейського Союзу, що, навіть попри ось цей високий рівень дефіциту держбюджету, Європейський Союз профінансує, перекриє цей дефіцит угорцям”, — сказав Устенко.

Він нагадав, що Угорщина періодично веде свою гру під час голосувань з боку Європейського Союзу про підтримку України.

“Це завжди питання про гроші. Коли й на яку суму він зможе отримати чек від Європейського Союзу для покриття дефіциту свого державного бюджету”, — зазначив економіст.

Водночас він звернув увагу, що Орбану було неприємно, коли президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розкритикувала політиків, які покладають провину за продовження бойових дій на Україну та її бажання чинити опір російській агресії, та нагадала про радянське вторгнення в Угорщину.

Читайте також: Рада ЄС погодила пакет макрофінансової допомоги Україні на 35 млрд євро — деталі

Нагадаємо, Угорщина не дозволила Європейському Союзу перейти до заморожування російських активів на 3 роки замість чинного продовження кожні 6 місяців, тим самим поставивши під сумнів можливість видачі Україні кредиту в 35 млрд євро.

Прямий ефір