У підтримці України Заходом потрібен перелом — коментар політолога про можливість закінчення війни 2025 року

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Слова президента України Володимира Зеленського про те, що найближчими трьома місяцями країна може отримати реальний шанс наблизити мир, не означають можливості закінчення війни цього року. Однак саме у ці три місяці може бути закладено фундамент для цього. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

“Президент сказав про 2025 рік (як рік можливого закінчення війни, — ред.). Але саме найближчими трьома місяцями можна закласти фундамент ситуації, яка спрацює наступного року. Суть цих дій, які пропонуються Україною щодо перемоги, запропоновані американським партнерам, а зараз обговорюються вже і з лідерами європейських країн. Я думаю, до речі, що й на саміті країн Південно-Східної Європи ця тема також обговорювалася. Я не думаю, що наш президент розкривав там усі нюанси плану перемоги, але я думаю, що ключові кейси він обговорював із лідерами цих країн. Але головне завдання зараз саме ті сильні рішення, про які сказав президент Зеленський”, — коментує гість ефіру.

На думку Фесенка, йдеться про перелом у підтримці України Заходом.

“Ми можемо переламати ситуацію і у військовому, і у політико-дипломатичному плані, спираючись на підтримку наших партнерів — тих, хто й так нас підтримує економічно, постачанням зброї, але потрібний перелом. Потрібні сильніші, рішучіші дії. Це стосується використання далекобійної зброї по цілях на території Російської Федерації. Це стосується сильних рішень, заяв щодо наших перспектив щодо членства в НАТО. Це стосується економічного, військового, політичного тиску на Росію, щоб Росія була змушена піти на переговори про припинення війни. Ось що мав на увазі наш президент, у цьому є суть плану перемоги, який він представив США і який обговорюється вже з європейськими лідерами”, — пояснив політолог.

Він наголосив: президент говорить про це зараз, тому що Україна не має часу чекати.

“Так, є форсмажорні обставини в США, ураган, який накрив східне узбережжя США. І ми розуміємо, президент США зараз змушений зосередитися на внутрішніх проблемах, але ми не маємо часу чекати. Тому вчора, сьогодні робляться активні дії і на Балканах, і тепер у спілкуванні з лідерами провідних європейських країн для того, щоб просувати наш план перемоги, щоб закласти фундамент зміни і військової, і політико-дипломатичної ситуації”, — сказав Володимир Фесенко.

Читайте також: Перед виборами в США європейські країни хочуть показати свою єдність й солідарність проти Росії, — Дікінсон

Нагадаємо, сьогодні, 11 жовтня, президент України Володимир Зеленський у Римі зустрівся з головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні. Глава Української держави подав план перемоги.

Напередодні український лідер ознайомив із планом перемоги французького колегу Еммануеля Макрона.

Також 10 жовтня Зеленський відвідав Лондон, де зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером та представив йому деталі плану перемоги.

Крім того, у Лондоні відбулася тристороння зустріч Володимира Зеленського з Кіром Стармером і генеральним секретарем НАТО Марком Рютте.

Раніше, 9 жовтня, президент України Володимир Зеленський прибув до Хорватії, де підписав із прем’єр-міністром країни угоду щодо довгострокового співробітництва та підтримки.

Також нагадаємо, що президент Володимир Зеленський під час візиту до Хорватії заявив, що бачить можливість найближчими місяцями закласти передумови для завершення російсько-української війни у 2025 році на прийнятних для України умовах.

Прямий ефір