Вучич веде гнучку політику, подібну до української “багатовекторності” 1990-х, — Фесенко

Володимир Зеленський і Александр Вучич. Фото: president.gov.ua

Президент Сербії Александр Вучич, відомий лояльністю до РФ, серед лідерів країн Південно-Східної Європи підписав Дубровницьку декларацію, в якій висловлено рішучу підтримку Україні в її боротьбі за незалежність та територіальну цілісність. У Москві дії Белграда викликали невдоволення і не вперше. Про це в ефірі FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

“Сербія бере участь у Саміті миру, що теж важливо, теж проросійська начебто країна, особливі відносини з Росією, проте вони брали участь у Саміті миру, і це теж викликало незадоволення Москви, тому що Москва робила все, щоб її союзники не брали участь у Саміті миру”, — нагадав гість ефіру.

За його словами, для політики Вучича характерна така гнучкість.

“Свого часу ми [Україна] теж так діяли. У 1990-х роках було таке поняття — “багатовекторність”. У Вучича щось подібне”, — пояснює політолог.

Він зазначив, що сербський президент має добрі стосунки не лише з Росією, а й з Китаєм, а водночас прагне євроінтеграції Сербії.

“Вучич веде дуже тонку політику. Він прагне знайти баланс між європейською інтеграцією Сербії. Дуже багато сербів хочуть, щоб їхня країна була в Європейському Союзі. Вони бачать перевагу європейської інтеграції у своїх сусідів — Хорватії, Словенії. І вони бачать, що найуспішніші країни колишньої Югославії стали членами Європейського Союзу та отримали від цього перевагу. І вони хочуть, щоб і Сербія йшла цим шляхом. Так, є проблема Косова. Є особливе ставлення до Москви. І, відповідно, є проросійські політичні сили у Сербії. А Вучич прагне знайти такий баланс. Тому так, Москва незадоволена”, — прокоментував Володимир Фесенко.

Читайте також: БРІКС розширюється: Туреччина подала заявку на вступ, а Сербія відмовляється брати участь у саміті (ВІДЕО)

Нагадаємо, за підсумками саміту “Україна — Південно-Східна Європа”, який відбувся у середу, 9 жовтня, у Хорватії, було підписано Дубровницьку декларацію. У документі висловлено рішучу підтримку Україні у її боротьбі за незалежність та територіальну цілісність, засуджено агресивну війну Росії та підтверджено готовність надавати Києву всебічну допомогу.

Прямий ефір