Для України голос кожної країни є важливим: європейське турне Зеленського проаналізував політолог

На саміті “Україна — Південно-Східна Європа”. Фото: president.gov.ua

Оскільки скасовано зустріч у форматі “Рамштайн”, президент України Володимир Зеленський не хоче гаяти часу і проводить зустрічі з лідерами європейських країн. Таким чином триває робота щодо просування українського плану перемоги. Про це сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

“Суть плани перемоги у тому, щоб посилити військові позиції України, у тому, щоб зупинити ворога на Донбасі та змусити Росію до переговорів щодо завершення війни. Ось це практичне завдання. Це головне завдання на найближчий період часу”, — вважає він.

Фесенко зауважив, що підтримка України залежить від співпраці з кожною конкретною країною.

“Ось чому президент України Володимир Зеленський вже втретє бере участь у саміті з країнами Південно-Східної Європи. Це начебто не найвпливовіші країни в Європі, частина з них є членами Європейського Союзу, деякі — членами НАТО, але важливо, що вони беруть участь у цих альянсах західних країн, куди ми прагнемо. І для нас голос кожної країни вкрай важливий”, — наголосив політолог.

Фесенко звернув увагу, що Україна перебуває на передфінішному етапі членства в ЄС, тому необхідно вести переговори з кожною країною, з кожним членом Євросоюзу.

“Наприклад, з Хорватією, Словенією треба вести переговори та узгоджувати наші інтереси. Деякі країни Євросоюзу, і це також треба враховувати, намагаються грати на суперечностях. Це вже стосується тих країн, які хочуть вступити до Євросоюзу. Наприклад, Угорщина, з якою у нас і так проблем вистачає, і яка має особливі відносини з Росією, вірніше має прем’єр-міністр Угорщини Орбан. Він намагається зіштовхувати та провокувати суперечності між країнами Західних Балкан, які прагнуть вступити до Євросоюзу, наприклад, Сербія. Наш президент хоче, беручи участь у цих самітах, показати, що ми не хочемо змагатися, ми не хочемо ворогувати з країнами Західних Балкан. Ми хочемо координувати нашу європейську інтеграцію. Те саме стосується й інтеграції до НАТО. Тому що низка країн Балкан вже беруть участь у Північноатлантичному альянсі. Їхній досвід і вступ до НАТО, і робота в НАТО для нас також дуже важлива”, — пояснив він.

Політолог зазначив, що робота із кожною країною має свою специфіку.

“Наведу один приклад. Це стосується такої непростої країни, як Болгарія. Теж країна Балкан, де сильні проросійські позиції у низки політичних сил. Але саме Болгарія надавала нам, починаючи з 2020 року, з повномасштабного російського вторгнення, чималу допомогу постачанням озброєнь радянських калібрів, те, що могла українська армія використати. Це нам дуже допомогло, всупереч впливу в болгарській політиці проросійських сил. Але ми налагодили співпрацю з урядом Болгарії, хоча президент цієї країни мав особливе відношення до Росії”, — розповів Фесенко.

Також, за його словами, Сербія також є однією з проросійських країн на Балканському півострові.

Читайте також: За результатами саміту “Україна — Південно-Східна Європа” ухвалено декларацію — деталі

Нагадаємо, 9 жовтня, президент України Володимир Зеленський прибув до Хорватії, де підписав із прем’єр-міністром країни угоду щодо довгострокового співробітництва та підтримки.

Також у Хорватії Зеленський зустрівся з прем’єр-міністрами Албанії, Північної Македонії та Греції — Еді Рамою, Християном Міцкоським, Кіріакосом Міцотакісом і президенткою Словенії Наташею Пірц Мусар.

Читайте також: Зеленський представив деталі плану перемоги Стармеру 

Прямий ефір