Заяви Орбана щодо України знову викликали хвилю обурення в ЄС — подробиці (ВІДЕО)

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не згадав про Україну в контексті розширення Євросоюзу. Про це він говорив під час виступу в Європарламенті, презентуючи пріоритетні для країни питання в період головування в ЄС. Водночас президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала Україну пріоритетом ЄС і дорікнула Орбану за симпатії до Путіна на тлі звірств Росії, інформує FREEДОМ.

Членство України в Євросоюзі — не в пріоритеті для Угорщини в період головування країни в ЄС, а Київ і Москва повинні домовитися про припинення вогню. Останній виступ Віктора Орбана в стінах Європарламенту викликав у слухачів бурю емоцій. Прихильники угорського прем’єра зустріли його неоднозначні висловлювання оплесками та піснями. Ті самі тези він повторив і під час пресконференції після засідання.

“Угорський намір зосереджений на тому, щоб якнайшвидше домогтися припинення вогню, тому що ми переконані, що ви не можете виграти цю війну на полі бою. Це наша думка. Тому ви повинні спілкуватися, ви повинні вести переговори, ви повинні домовитися про припинення вогню, і ви повинні врятувати життя. Ось чого ми хотіли б”, — заявив Віктор Орбан.

“Це типовий правий популізм, який є не тільки в Угорщині. Він зараз набирає сили, ми знаємо, що AfD у Німеччині набрало багато голосів. Власне, у нас правий уряд і в Італії, але ми бачимо, що після приходу до влади вся позиція пом’якшилася. Тобто віднесемо це на так звану передвиборчу риторику, хоча в Угорщині зараз немає виборів, і для внутрішньої аудиторії, яка повинна чути, що ось наш хлопець наче бореться весь час за наші права перед Брюсселем”, — пояснив експерт Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова Денис Кузьмін.

Водночас міркування Орбана про нібито нездатність України перемогти Росію на полі бою, викликали у прихильників Києва хвилю обурення. Урсула фон дер Ляєн дорікнула угорському прем’єру в симпатіях до диктатора Путіна на тлі воєнних злочинів, які вчиняє в Україні російська армія. Єдиний спосіб досягнення миру, за словами глави Єврокомісії, — продовжити надавати Києву політичну, економічну та військову допомогу.

“Світ став свідком звірств російської війни. І все ж є ще дехто, хто покладає провину за цю війну не на загарбника, а на захоплених. Не на Путіна. Є ще дехто, хто покладає провину за цю війну не на жагу до влади Путіна, а на жагу до свободи України. Тому я хочу запитати їх, чи будуть вони коли-небудь звинувачувати угорців у радянському вторгненні 1956 року?” — звернулася до присутніх Урсула фон дер Ляєн.

Крім неоднозначних висловлювань Віктора Орбана, Угорщина не дозволила Євросоюзу заморозити російські активи терміном на три роки натомість чинному продовженню кожні шість місяців. Таким чином, під питанням тепер і можливість видачі Україні кредиту в 35 млрд євро, адже забезпечити кошти мали відсотки від заморожених російських активів. Пояснюючи своє рішення, у Будапешті цього разу послалися на майбутні вибори у США.

“Вони все одно не можуть заблокувати повного, так би мовити, скасування російських санкцій, він прямо і не говорить про це, він формально виступає за продовження російських санкцій, тільки говорить про те, що все це треба зробити прямо після виборів у США, про що політикам європейським ніби непристойно говорити. Тому що Європа каже: “Ми самі все вирішуємо, до чого тут вибори у США”, — зауважив Денис Кузьмін.

Будапешт не вперше блокує допомогу Євросоюзу Україні, а уряд країни негативно висловлюється про перспективи членства України в ЄС. Тим часом західні партнери Києва шукають шляхи обходу угорських вето, зокрема про виділення Україні допомоги на суму понад 6 млрд євро. На умовах анонімності співрозмовники Bloomberg, знайомі з дискусією всередині ЄС, повідомили про те, що Брюссель розглядає можливість дозволити державам-членам Євросоюзу вносити добровільні внески до Європейського фонду миру.

Читайте також: Угорщина ухвалює рішення, які йдуть врозріз із загальною політикою Євросоюзу і несуть загрозу його безпеці, — президент Єврокомісії

Прямий ефір