Більшість населення Росії перебуває на межі злиднів через дисбаланс у регіональному розвитку — розбір Длігача

Андрій Длігач. Фото: facebook.com

У Росії спостерігається диспаритет у регіональному розвитку, у якому переважна більшість доходів зосереджена у Москві та Санкт-Петербурзі. Попри те, що багато регіонів здатні бути самодостатніми й заробляти, поточна політика посилює їхнє становище, змушуючи населення жити у злиднях. Про це сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач.

“Диспаритет, тобто різниця в регіональному розвитку в Росії, просто катастрофічний. Є регіони, з яких видавлюють фінансовий ресурс, повертаючи мізер, що призводить до того, що населення фактично перебуває на рівні жебрацтва. Але є й регіони, які самі по собі заробляють мало, натомість отримують суттєві субсидії із центрального бюджету”, — сказав він.

Як він зазначив, йдеться про Москву та Санкт-Петербурзі, які не лише заробляють, а й отримують значні додаткові доходи.

“Ці кошти не зароблені, а скоріше, є результатом перерозподілу ресурсів Російської Федерації. Є Чечня, яка, якби керувалася ефективно, могла стати самодостатнім регіоном, але вона отримує суттєві дотації з федерального бюджету”, — наголосив експерт.

Проте існують і такі регіони, які заробляють самостійно та цілком можуть бути самодостатніми, каже Длігач.

“Наприклад, Татарстан, Тюмень, Краснодарський край… Багато регіонів годують Москву та Петербург, і деконструкція Росії насамперед допомогла б їм стати справді економічно сильними. Однак я хотів би звернути увагу не лише на скорочення дотацій регіонам, а й на те, що у новому бюджеті [на 2025 рік] соціальні витрати скорочуються на 1,2 трильйона рублів. Це суттєво погіршить ситуацію та життя для самих росіян”, — підсумував Андрій Длігач.

Читайте також: 71% бюджету РФ на наступний рік піде на війну — розбір економіста

Нагадаємо, російська економіка перебуває на межі катастрофи. Про це свідчать західні аналітики. Попри те, що офіційна російська статистика повідомляє про низьку інфляцію та економічне зростання, проблеми стають все очевиднішими. Майже 1,5 тис. міжнародних компаній вийшли із Росії, а освічені росіяни залишають країну. Дедалі більше грошей поглинає військово-промисловий комплекс, а витрати на соціальні сфери зменшуються.

Прямий ефір