Пасивність, створена російською пропагандою, може зіграти проти режиму Путіна, — Віхров

Ілюстративний колаж: euroradio.fm

В Україні громадянське суспільство дуже сильне, і довело це у 2004 й у 2014 роках. А в Росії громадянське суспільство практично винищено під корінь. Навіть опозиція, яка намагається говорити від імені росіян, які альтернативно мислять, з-за кордону, не може вплинути на ситуацію у РФ. Але будь-яка пропаганда не діє нескінченно. Про це сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Віхров.

Він порівняв пропаганду з наркозом, дія якого рано чи пізно закінчується, і ліками, які з часом перестають діяти.

“У певні періоди російській пропаганді дійсно вдалося спровокувати масовий антиукраїнський психоз, Z-істерію. Але тепер більше пропаганда діє саме як наркоз, тобто люди щось дивляться, але не надто замислюються про те, правда чи неправда”, — повідомив Віхров.

За його словами, у Росії немає нескінченного потоку добровольців, пропагандистська риторика про війну з НАТО вже не діє, і влада змушена підвищувати виплати тим, хто погодиться укласти контракт.

“Путіну не вдалося розкрутити пропагандистську машину так, щоб росіяни штурмували військкомати. Це дуже показовий момент насправді. Тобто російське суспільство вже виходить зі стану внутрішньої мобілізації більше у фаталістичний пасив. Наскільки довго може ця фаза тривати — це вже залежить від багатьох обставин, які важко передбачити. Прорив якоїсь там дамби чи десь якісь пожежі, які в Росії регулярно трапляються, вигорають цілі села, і нічого страшного. Це дійсно для режиму неприємні події, але переоцінювати їхній масштаб, напевно, не варто. Тому що в Росії історично існують цілі величезні регіони, які живуть у жахливих умовах хронічної бідності, регіони, які вимирають, і нікого це десятки років не зачіпало, й нічого там не провокувало, ніяких протестних рухів не створило”, — зауважив він.

Аналітик вважає: невідомо, коли в Росії системні проблеми піднімуть народ проти влади.

“І в кінцевому підсумку ця пасивність, створена пропагандою, пасивна стратегія, нав’язана всім росіянам, може зіграти й проти режиму Путіна. Тому що в якийсь момент, коли настане якась криза і треба буде режиму згуртувати навколо себе своїх прихильників, виявиться так, як зі Стрєлковим: коли його затримали, на підтримку вийшли півтори людини, постояли на вулиці та розійшлися. Він виявився нікому не потрібен, хоча в нього нібито величезна армія фанатів-шанувальників, а виявилося, що їх ніде немає. І цілком можливо, в якийсь момент виявиться так, що коли Путін, умовно кажучи, захоче, щоб його вірні путінці, ось ці вирощені цілими поколіннями, якось підтримали, то виявиться, що вони нікуди не підуть. Бо їх сама ж путінська пропаганда привчила, що краще сидіти на дивані, їсти пельмені та менше кудись висовуватися. Тому в цьому сенсі пропаганда, яка обробляє російське суспільство, вона його послаблює внутрішньо і роз’єднує, робить його пухким і, відповідно, менш стійким до серйозних викликів. А ці виклики рано чи пізно настануть”, — висловив думку Віхров.

Читайте також: Новий історичний рекорд: Кремль нарощує витрати на держпропаганду (ВІДЕО)

Прямий ефір