Усі чекають на рішення МКС і початок розслідування злочинів Лукашенка проти білорусів, — Вячорка

Міжнародний кримінальний суд. Фото: zn.ua

Уряд Литви передав Міжнародному кримінальному суду (МКС) матеріали про злочини режиму Лукашенка проти білорусів. Це дуже сильний крок і кошмар для Лукашенка, якщо МКС видасть ордер на його арешт. Це зробить його токсичним ізгоєм для всього цивілізованого світу. Такою думкою сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM поділився радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Лукашенко дуже нервово реагує на факт передачі Литвою матеріалів про його злочини в МКС. Я вже говорив про те, що перед Лукашенком маячить привид Мілошевича. Він був найкращим другом білоруського диктатора. І коли Мілошевич опинився в Гаазі, для Лукашенка це були величезний біль і страх. Зараз привид товариша кличе Лукашенка за собою. І Лукашенко це розуміє“, — розповів Вячорка.

Він зазначив: це перший раз, коли Лукашенка реально можна притягнути, оскільки Білорусь не є членом Римського статуту.

“Тому цілком реально, що ордер на арешт Лукашенка може бути виданий, як у випадку з російським диктатором Путіним. Це стане величезним ударом для Лукашенка, тому що він стане токсичним ізгоєм для всього цивілізованого світу. Зараз усі чекають рішення МКС і початку розслідування злочинів Лукашенка проти білорусів”, — уточнив гість ефіру.

Він зазначив, що документи, які зібрала Литва — це основні докази.

“Завдання Литви було — показати, що МКС має юрисдикцію над тими злочинами, які закидають Лукашенку. І зараз МКС має визначити, чи так це, чи мала місце примусова депортація цивільного населення. За статутом Міжнародного суду, масові виїзди півмільйона білорусів із країни, коли через страх репресій вони змушені були переїхати до Литви чи Польщі, підпадають під статтю про масову депортацію. Сподіваємося, що буде видано ордер на арешт. А також сподіваємося, що інші країни підтримають це розслідування. І не тільки щодо злочинів проти білорусів, але також є інша паралельна справа — вивезення українських дітей на білоруську територію та їхня індоктринація”, — резюмував Франак Вячорка.

Читайте також: Білоруси не виходитимуть на протести: як населення чинить опір режиму Лукашенка, розповів радник Тихановської

Прямий ефір