Місцевим жителям, які залишилися в окупованому Бердянську, не доводиться розраховувати на допомогу росіян, — Дудукалов

Ілюстративне фото: hromadske.radio

Місцевим жителям, які залишилися в окупованому Бердянську, не доводиться розраховувати на допомогу росіян — вони кинуті напризволяще. Про це сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

Він зазначив, що за приблизними підрахунками, на піку, коли люди активно виїжджали, в місті залишалося трохи більш ніж 40% місцевих жителів.

“Якщо ми оцінюємо довоєнний Бердянськ у кількості 100 тисяч місцевих жителів, то ось приблизно 40 тисяч залишалося. В останній рік була тенденція щодо повернення місцевих у якійсь кількості через те, що віджимають житло, й люди поверталися для того, щоб його зареєструвати та зберегти за собою. І окупанти говорили, що 52% місцевих залишилося. Взагалі нічого дивного. Будемо так говорити: те, що виїхала половина місцевого населення — це ніким не заперечується”, — сказав Дудкалов.

Водночас заступник голови Бердянської районної ради наголосив, що виїхала саме молодь, інтелектуальне ядро, більша частина профільних фахівців.

“Здебільшого залишилося незахищене населення — пенсіонери, інваліди, маломобільні групи населення. Залишилося те населення, яке буде більше просити й більше споживати, ніж давати цій території. Логічно, що ця територія, зокрема з цієї причини, заходить у депресію. І окупанти не можуть впоратися, не можуть закрити соціальний бік у нашому суспільстві та не можуть людям нормальним чином допомогти. Тому що Росія собі нормально допомогти не може, на території РФ. Але що ми говоримо про окуповану територію? Про цих людей взагалі ніхто не думає. Вони там кинуті напризволяще”, — сказав Дудкалов.

Він констатував, що новий опалювальний сезон буде черговим випробуванням для окупованого Бердянська.

“Окупанти вже через 2,5 роки визнали, що все-таки води не буде. Вони розповідали, що все буде добре, ми поміняємо труби. Потім ці шефи горезвісні з Твері привозили труби, а вони всі іншого діаметра, не підходили. Наш водоканал навіть не вивантажував із вантажівок, бо вони не підходять. То вони зараз деякі труби привезли, склали по дворах. Вони лежать складені, нікуди вони не укладаються, тому що нікому працювати. Немає робітників, у водоканалу борги. “Твєрь водоканал” не організовує цю роботу. І просто все стоїть. І зараз вони кажуть, що так, ми переходимо на графік. Тобто вода вже зараз практично за графіком. Якщо там є ранкове вмикання, причому не просто вмикання води, а вмикання з певним тиском. Потім цей тиск падає практично в нуль. Увечері знову його зроблять, тиск, і на ніч він падає практично в нуль. Це на тлі того, що в деяких людей уже тижнями вище четвертого поверху води взагалі немає. Яким буде опалювальний сезон? Я думаю, прогнозувати нескладно”, — сказав Дудукалов. 

Він наголосив, що окупанти просто відкотили Бердянськ у розвитку на століття.

Читайте також: Російські окупанти “націоналізують” комерційні об’єкти в Бердянському районі, але залишають занедбаними, — чиновник

Прямий ефір