Європарламент засудив російське втручання у вибори Молдови — резолюція

Прапор Євросоюзу. Фото: gettyimages.com

Європейський парламент засуджує втручання Росії у справи Молдови. Відповідну резолюцію ухвалили сьогодні на пленарному засіданні парламенту в Страсбурзі. Як повідомляє пресслужба Європарламенту, текст було схвалено 508 голосами “за”, 53 депутати проголосували “проти” і 104 утрималися, інформує FREEДОМ.

Парламент засудив ескалацію шкідливої діяльності Росії, втручання і гібридні операції напередодні президентських виборів і конституційного референдуму щодо інтеграції в ЄС, запланованих на 20 жовтня.

Депутати Європарламенту наголошують на шкідливій ролі, яку відіграють проросійські молдовські олігархи та медіа, що фінансуються Кремлем на виборах, у проведенні шахрайських схем на виборах, а також роль кібероперацій та інформаційної війни.

Парламент закликав ЄС і його держави-члени забезпечити надання всієї необхідної допомоги Молдові для зміцнення її інституційних механізмів і здатності реагувати на гібридні загрози.

За словами депутатів Європарламенту, молдовські служби безпеки нещодавно заявили, що Росія витратила близько 100 мільйонів євро на підрив майбутнього виборчого процесу, щоб змусити молдован проголосувати проти тісніших зв’язків із ЄС.

“3 жовтня 2024 року молдовська влада викрила масштабну схему фальсифікації результатів голосування, що фінансується молдовським олігархом Іланом Шором, в межах якої 15 мільйонів доларів були переведені 130 тисячам молдован у межах операції з підкупу виборців”, — йдеться в повідомленні пресслужби ЄП.

Засуджуючи такі дії, Європарламент закликає Росію поважати незалежність Молдови, припинити провокації та вивести військові сили з її території. Крім того, він повторює свої попередні заклики до знищення всіх боєприпасів, що зберігаються на складі в населеному пункті Колбасна в самопроголошеній “Придністровській молдавській республіці”.

На тлі посилення втручання Росії резолюція закликає Раду Євросоюзу ухвалити додаткові санкції ЄС проти осіб, які підривають суверенітет Молдови.

Щоб підвищити стійкість Молдови до гібридних загроз, Європарламент закликає ЄС продовжувати зміцнювати співробітництво з країною у сфері стратегічної комунікації, підтримки журналістів і громадянського суспільства та просування незалежного російськомовного медіаконтенту.

Читайте також: РФ намагається дестабілізувати Молдову напередодні референдуму щодо ставлення до євроінтеграції — огляд (ВІДЕО)

Прямий ефір