У Білорусі не розслідують кримінальні справи, а репресують незгодних із режимом Лукашенка — деталі від Вячорки

Франак Вячорка. Фото: facebook.com/viachorka

Слідчий комітет Білорусі генерує нові кримінальні справи із шаленою швидкістю: практично щодня заводять нові індивідуальні кейси та щомісяця якісь величезні справи. Про це сьогодні, 9 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив журналіст, політичний діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“У нас була “справа лікарів”, потім була “справа Академії наук”, потім Координаційної ради. 120 людей одразу звинуватили у захопленні влади. Потім нещодавно “справа по платформі” — це такий спільний документ стратегії демократичних сил, який об’єднав усі партії та організації. Усіх звинуватили одразу в тому, що вони збираються скидати Лукашенка. Напевно, завдання таке поставили — генерувати справи, лякати. Людям треба відпрацьовувати свої зарплати, ось вони й вигадують, як би послужити Лукашенку”, — сказав він.

Вячорка зауважив, що у 2020 році половина Слідчого комітету Білорусі підтримала протести та виступила проти Лукашенка.

“Провели чистки, а потім створюється таке відчуття, найняли до Слідчого комітету якихось “Шарикових”, завдання яких, швидше за все, не розслідувати справи, а репресувати. Умовно взяли якихось КДБшників, міліціонерів, завдання яких — садити, а не домагатися правди”, — повідомив журналіст.

Читайте також: Лукашенко знову заговорив про підготовку до війни: що криється за меседжами білоруського диктатора 

Нагадаємо, політична аналітикиня, головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова висловила думку, що Олександр Лукашенко намагається не лише догоджати Володимиру Путіну, але й шукати варіанти, як уникнути наслідків, коли режим у Росії впаде. Цілком можливо, що амністії в Білорусі та деякі заяви білоруського диктатора спрямовані на те, щоб вести паралельну гру із Заходом із метою виживання. 

Прямий ефір