Як позбавити Росію можливості використовувати західні компоненти у своєму ВПК — шляхи розв’язання проблеми (ВІДЕО)

Красна площа в Москві, Росія. Фото: gettyimages.com

Росія активно продовжує використовувати західні компоненти у своєму військово-промисловому комплексі попри міжнародну ізоляцію, в якій країна-агресор опинилася через санкції. За даними Київської школи економіки, з березня 2022-го до кінця 2023-го Росія витратила майже 21 млрд доларів на імпорт високотехнологічних комплектувальних, інформує FREEДОМ.

Глава української розвідки Кирило Буданов заявив, що єдиний спосіб змусити Кремль припинити обстріли України — це зупинити потік напівпровідників до Росії.

“Якщо ви відкриєте будь-яку з цих ракет або будь-який безпілотник, то переконаєтеся, що вони напхані західними компонентами… Компанії можуть говорити, що вони нічого не продають у Росію, що вони просто продають якимось посередникам. Але це не змінює того факту, що ці компоненти потрапляють до Росії у величезних обсягах”, — сказав керівник Головного управління розвідки України в коментарі агентству Bloomberg.

За даними на кінець вересня 2024-го, аналітики ГУР зафіксували майже 4 тисячі іноземних компонентів у російському озброєнні, що використовується у війні проти України. 86% із них вироблено компаніями з ЄС або США, але оскільки в цих країнах діють жорсткі санкційні заходи, комплектувальні потрапили в Росію через посередників. За інформацією Київської школи економіки, у 2023-му три чверті всіх компонентів, що використовуються для військових потреб РФ, були імпортовані з Китаю або Гонконгу.

В Офісі президента України звертають увагу на активну участь КНР у цьому процесі.

“У 2023 році через китайських посередників Росія закупила спектр-аналізатори та генератори сигналів на суму 38 млн доларів США від американської, німецької та швейцарської компаній. Так не повинно бути. Обмеження повинні працювати, не можна заробляти на життях українців”, — написав керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у Telegram.

За словами аналітиків, для скорочення поставок комплектувальних до Росії потрібно посилити контроль над експортом. І в Сполучених Штатах зараз якраз над цим працюють. Зокрема, у квітні 2024-го сенатори від обох партій Мітт Ромні та Меггі Хассан презентували проєкт закону “Про вдосконалення забезпечення дотримання експортного контролю”.

Експерти зазначають, що для скорочення поставок комплектувальних над західними фірмами необхідно посилити моніторинг.

“Ось ці компанії потрібно прирівняти до банків, ці компанії повинні знати свого кінцевого клієнта. І найголовніше — карати, прецедентне право ось тут має діяти. Покарайте десяток компаній на великі суми, які призведуть до їхнього банкрутства, і тоді ми побачимо, що буде втеча від таких операцій”, — заявив ректор Міжнародного інституту бізнесу, банкір і економіст Олександр Савченко.

Також Захід впливає безпосередньо на Китай. З кінця 2023 року Вашингтон поступово розширював механізм введення вторинних санкцій щодо осіб та компаній, які співпрацюють з Росією у військовій галузі. Це істотно вплинуло на товарообіг між Москвою та Пекіном, а китайські банки стали масово припиняти операції з Росією.

Читайте також: Прецедент є: як обмежується ризик реекспорту товарів подвійного призначення в РФ, розповів Пендзин

Прямий ефір