Пхеньян погрожує НАТО “трагічними наслідками” — подробиці (ВІДЕО)

Кім Чен Ин і Володимир Путін. Фото: ap.org

Північна Корея погрожує НАТО “трагічними наслідками” через критику військової співпраці з Москвою. У своєму звіті Міністерство закордонних справ КНДР повторило російську пропаганду про, нібито, провину НАТО в нападі Росії на Україну. При цьому Міноборони Південної Кореї припускає, що КНДР може направити регулярні військові частини для підтримки Кремля у війні проти України, інформує FREEДОМ.

КНДР прагне стати наддержавою з ядерною зброєю, заявив північнокорейський диктатор Кім Чен Ин. Ба більше, за його словами, Пхеньян не боятиметься її застосувати в разі нападу на державу. 

Агресивну риторику диктатора продовжили і в Міністерстві закордонних справ країни. Там пригрозили “трагічними наслідками” країнам НАТО через критику військової співпраці між Пхеньяном і Москвою.  

Раніше сторони підписали угоду про стратегічне партнерство. Згідно з документом, Путін і Кім Чен Ин домовилися про негайне надання взаємної допомоги в разі агресії проти однієї з країн. 

У Міноборони Південної Кореї вважають, що Пхеньян, ймовірно, направить військовослужбовців регулярних збройних сил до України на підтримку Росії.

“Оскільки Росія і Північна Корея підписали взаємний договір, подібний до військового союзу, можливість такого розгортання вельми вірогідна”, — вважає Кім Йон Хен, міністр оборони Південної Кореї.

Аналітики не виключають, що це рішення ухвалюватиметься не так просто, оскільки є і третя зацікавлена сторона. 

“Китай не буде у великому захваті, коли РФ почне посилено просити у Кіма людей. Оскільки КНДР буде, найімовірніше, воювати з армією Південної Кореї за тим самим принципом, що і Росія воює в Україні, і не тільки, — просто закидати “м’ясом”. І північнокорейського “м’яса” на російський і на південнокорейський фронт може просто не вистачити”, — сказав експерт із міжнародної безпеки фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко. 

У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони (РНБО) України, своєю чергою, заявили, що військові з КНДР уже присутні на території України. 

За даними південнокорейського телеканалу TV Chosun, у липні 2024 року Пхеньян спрямував будівельні та інженерні війська для участі нібито у “відновлювальних роботах” в окупованій частині Донецької області.

“Я розповідав, що військові з КНДР в обмежених кількостях, переважно інженерні [війська], здійснюють нагляд за якістю і використанням пхеньянської зброї російською армією. Деякі вже загинули. Самі ж боєприпаси та балістичні ракети KN-23 переважно низької якості, про що ці військові рапортують Кіму”, — повідомив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко. 

Видання Kyiv Post, з посиланням на джерела в розвідці, повідомляє, що 3 жовтня внаслідок ракетного удару поблизу Донецька було ліквідовано шістьох офіцерів КНДР, а ще троє дістали поранення. 

За інформацією видання, вони прибули для проведення консультацій зі своїми російськими колегами.

“Оскільки великі втрати з їхнього боку (росіян, — ред.), які завдають Сили оборони України, потреба в цьому є, зокрема й особовим складом. Наскільки допомагають північнокорейці саме з цього погляду — питання… Але, оскільки є певна техніка, і є, можливо, специфіка, оскільки вона схожа на колишню радянську, російську, але для більшої ефективності треба залучити фахівців. Це вони й роблять”, — зазначив засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко. 

У червні Пентагон заявив, що відстежуватиме можливе пересування північнокорейських військ до Росії для їхньої участі у війні проти України. У відомстві також вважають, що якщо їх і використовуватимуть, то лише як “гарматне м’ясо”.

Читайте також: Мільйони снарядів і перекидання офіцерів: військову співпрацю РФ і Північної Кореї обговорили експерти

Нагадаємо, шість офіцерів із Північної Кореї загинули на тимчасово окупованій Росією території Донецької області внаслідок ракетного удару. Ще троє зазнали поранень, повідомили українські ЗМІ з посиланням на джерела у розвідці.

Прямий ефір