Передумову гарантій безпеки до вступу України в НАТО назвав віцепрезидент НАН

Прапори НАТО та України. Фото: nato.int

Військово-технічне співробітництво України із західними партнерами є одночасно шляхом до довготривалої безпеки та зростання економіки, значною мірою за рахунок новітніх оборонних технологій. Крім того, це одночасно і можливість посунути Російську Федерацію із низки регіональних ринків зброї. Таку думку висловив перший віцепрезидент Національної академії наук (НАН) України, голова наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень Володимир Горбулін, інформує FREEДОМ із посиланням на “Укрінформ”. 

На думку академіка, збалансоване рішення за умов, коли Україна прагне перемоги у війні, а її західні союзники — “управління ризиками ескалації”, полягає у потенціалі військово-технічного співробітництва. 

“Це не тільки потужна й масова інтеграція ОПК України у євроатлантичний оборонно-промисловий простір, а й отримання необхідних технологій, що забезпечать технологічну перевагу на майбутнє. Плюс — прихід західних бізнесів в Україну дасть змогу не тільки повністю перейти на сучасну техніку західного та українсько-західного виробництва, а й стати вже передумовою гарантій безпеки ще до отримання Україною повного членства в НАТО”, — вважає Горбулін.

Він зауважив, що Захід намагатиметься захистити свої бізнеси, розгорнуті в Україні, а тоді вже можна буде серйозно говорити про військові бази Альянсу або окремих країн блоку в Україні. 

Віцепрезидент НАН також не виключає створення субрегіональних військово-політичних об’єднань, наприклад України, Польщі, Британії та країн Балтії.

“Певною мірою військово-технічне співробітництво є одночасно шляхом України до довготривалої безпеки та зростання економіки, значною мірою за рахунок новітніх оборонних технологій. До того ж, паралельно це ще можливість посунути РФ із низки регіональних ринків зброї, що, безумовно, стане частиною довготривалого технологічного стримування”, — зазначив Горбулін. 

Він підтримує створення єдиного центру розвитку технологій, відповідно до указу президента України Володимира Зеленського. 

“170 типів безпілотників у ЗСУ — це і досягнення, і проблема одночасно, оскільки розпорошення ресурсів. Потрібна уніфікація і прихід до хоча б двох-трьох десятків типів упродовж кількох років. І так на багатьох ділянках створення і виробництва зброї”, — резюмував віцепрезидент НАН.  

Читайте такожРосія не має права голосу в питанні вступу України до НАТО — спільна заява Рютте і Стубба

Раніше колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив думку, що Україну можуть прийняти в НАТО з тимчасово окупованими територіями.

Прямий ефір