Відсутність Байдена не позначиться на результатах майбутнього засідання “Рамштайн” — оцінка експерта

Володимир Зеленський на засіданні "Рамштайну". Фото: president.gov.ua

У світлі майбутньої 25-ї зустрічі у форматі “Рамштайн” відсутність президента США Джо Байдена не вплине на результат дискусій щодо підтримки України, оскільки всі значні рішення приймаються заздалегідь. Таку думку сьогодні, 8 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, член-кореспондент Української академії геополітики та геостратегії Станіслав Желіховський.

“Не думаю, що відсутність Джо Байдена сильно вплине на рішення, які будуть ухвалені на полях “Рамштайна”. У будь-якому випадку рішення ухвалено вже давно, а Байден міг ці рішення лише озвучити”, — сказав він.

На його думку, в оборонному засіданні замість американського лідера може взяти участь віцепрезидентка Камала Харріс, яка є кандидаткою від Демократичної партії на майбутніх президентських виборах у США.

“Хто буде замість нього, ми поки що не знаємо, але вони озвучать рівно те, що й мав озвучити Джо Байден щодо допомоги нашій країні та тих рішень, які стосуються імплементації плану перемоги України. Адже якраз на полях “Рамштайна” мали розглядати цей документ і, гадаю, відсутність Байдена не сильно вплине на ті дискусії та зустрічі, які відбуватимуться”, — вважає Желіховський.

Експерт наголосив: всі розуміють, що ситуація з ураганом “Мілтон” вимагає присутності президента США для ефективного управління кризою, спричиненою несприятливими погодними умовами.

“Нічого негативного тут не бачу. Хотілося б, звичайно, щоб відбулася ще одна зустріч Володимира Зеленського з Джо Байденом, враховуючи, що це мав бути його останній візит президентом США на Європейський континент перед виборами і щоб він таки очолив цей ювілейний саміт формату “Рамштайн”. Але складається по-іншому, і, гадаю, у будь-якому разі, якщо якісь рішення й ухвалювалися, то вони ухвалювалися заздалегідь, а той, хто представлятиме Штати в Німеччині, просто їх озвучить”, — підсумував Станіслав Желіховський.

Читайте також: Президент США відклав візит до Німеччини через ураган “Мілтон” — що відомо

Нагадаємо, 25-та зустріч у форматі “Рамштайн” відбудеться 12 жовтня в Німеччині. У ній візьмуть участь лідери країн НАТО і президент України Володимир Зеленський.

Прямий ефір