Семеро українських дітей з батьками вдалося повернути з окупованих територій

Повернута родина. Фото: facebook.com/dmytro.lubinets

Чотири родини з Херсонської, Запорізької та Луганської областей, які жили під тиском російської окупації, вдалося повернути на батьківщину. Про це сьогодні, 8 жовтня, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, інформує FREEДОМ.

За його словами, на тимчасово окупованих територіях сім’ї були змушені підкорятися жорстким умовам окупантів — отримувати російські паспорти, віддавати своїх дітей до російських шкіл, де вчили брехливу історію та навіть змушували приміряти форму загарбників.

“Кожен день був випробуванням: страх через озброєні обшуки, допити, тиск щодо погроз позбавлення батьківських прав та вилучення дітей, занепад власної справи та гідного заробітку. Але зараз ці родини знову вільні. Вони повернулися в Україну — на рідну землю, де звучить рідна мова і діти можуть знову бути просто дітьми”, — зазначив Лубінець.

Повернуті родини. Фото: facebook.com/dmytro.lubinets
Повернуті родини. Фото: facebook.com/dmytro.lubinets

Читайте також: Потрібно діяти швидко: нові факти про викрадення українських дітей Росією обговорюють на міжнародних майданчиках

Нагадаємо, з тимчасово окупованого Криму та територій Херсонської області повернули сімох дітей, із них двоє — сироти.


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Прямий ефір