Рік війни бойовиків ХАМАС проти Ізраїлю: ситуацію на Близькому Сході та можливість ударів по Ірану проаналізували експерти 

Ізраїльські військові в Газі. Фото: gettyimages.com

7 жовтня 2024 року — перша річниця нападу бойовиків радикального ісламістського руху ХАМАС на Ізраїль. Одним із найкривавіших у серії терористичних атак 7 жовтня 2023 року став напад бойовиків на учасників музичного фестивалю біля кібуца Реїм. 

За даними Reuters, бойовики ХАМАС убили на фестивалі 364 людини, а загалом за той день — понад 1200 осіб. У заручники було захоплено 250 осіб, 100 із них ще тримають у неволі. Припускають, що третина заручників може бути вже мертвою.

Після цього Армія оборони Ізраїлю почала завдавати ударів по місцях скупчення бойовиків ХАМАС у секторі Гази, а також організувала наземну операцію. Воєнний конфлікт на Близькому Сході триває вже рік. 

Ізраїль продовжує боротися з угрупованням ХАМАС

Днями родичі вбитих терористами вшанували пам’ять загиблих на музичному фестивалі біля кібуца Реїм. На місці, де сталася трагедія, запалили поминальні свічки та встановили стенди з фотографіями жертв. Прем’єр-міністр Ізраїлю запалив свічку пам’яті біля меморіалу загиблим у Єрусалимі. 

“Цього дня в цьому місці та в багатьох місцях нашої країни ми згадуємо наших полеглих, наших заручників, яких ми зобов’язані повернути, і наших героїв, які загинули, захищаючи батьківщину і землю. Ми пережили жахливу різанину рік тому, і ми постали як народ, як леви”, — заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі відвідав синагогу на півночі Лондона, щоб вшанувати пам’ять жертв нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль, а також — нагадати про заручників, яких утримують терористи в секторі Гази.

“Сьогодні я тут, з єврейською громадою в синагозі. Це день глибоких роздумів і болю. Думок про 7 жовтня. Це був найстрашніший напад на єврейську громаду з часів Голокосту. І, звісно, думки — про численних заручників, яких все ще тримають у секторі Гази, та їхніх близьких, і біль”, — заявив Девід Леммі.

Тим часом Ізраїль розпочав нову наземну операцію в секторі Гази. Армія оборони країни оголосила про оточення міста Джабалія на півночі Гази. Нова операція спрямована на запобігання відновленню позицій ХАМАС у регіоні. Про це 6 жовтня повідомив The Times of Israel. 

За даними ЦАХАЛ, військові завдали серії авіаударів і артилерійських обстрілів. Удари були спрямовані на десятки об’єктів ХАМАС, зокрема на склади зброї, тунелі, бази бойовиків та інші інфраструктурні об’єкти.

“Операція триватиме стільки, скільки необхідно, при цьому буде завдано систематичних ударів та повністю знищено терористичну інфраструктуру в цьому районі”, — цитує видання Армію оборони Ізраїлю.

За словами прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, війна не закінчиться, доки не буде досягнуто всіх поставлених цілей: знищення ХАМАС, повернення заручників і запобігання будь-якій майбутній загрозі з боку Гази. 

Угруповання ХАМАС підтримав ліванський радикальний шиїтський рух “Хезболла”, який визнано терористичною організацією в Німеччині, США, Ізраїлі та низці арабських держав. “Хезболлу” підтримує Іран, а також ці бойовики регулярно обстрілюють Ізраїль. Зі свого боку, ЦАХАЛ б’є по об’єктах бойовиків у Лівані. У результаті було вбито кількох керівників терористичного угруповання. Ситуація з “Хезболлою” і ХАМАС призвела до загострення відносин між Ізраїлем та Іраном, який всіляко підтримує ці угруповання. 

Іран неодноразово здійснював масовані ракетні атаки на Ізраїль.  У командуванні ЦАХАЛ пообіцяли, що не залишать без відповіді ці удари. За словами експертів, близькосхідний регіон зараз перебуває на межі нової війни.

Думки експертів

Як за рік змінилася ситуація з конфліктом на Близькому Сході? Проти кого воює Ізраїль? Чи зможе ЦАХАЛ завдати масштабного удару по Ірану? Як президентські вибори в США впливають на ситуацію з військовими діями в близькосхідному регіоні? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Марк Бабот, військовий експерт, підполковник у резерві Генштабу Ізраїлю; 
  • Давид Гендельман, ізраїльський військовий експерт;
  • Сергій Мигдаль, експерт з питань безпеки, колишній офіцер Міжнародного департаменту поліції Ізраїлю;
  • Цві Зільбер, ізраїльський журналіст. 

МАРК БАБОТ: Ізраїль атакують проксі Ірану і Москви

— Ізраїль бореться, по суті, по всьому кільцю з проксі Ірану. Попри страшний провал 7 жовтня 2023 року, причому на всіх рівнях — і урядовому, і політичному, і розвідувальному, і військовому, армія Ізраїлю зуміла встати на ноги, відновити свої структури та показати дива хоробрості та ефективності на всіх фронтах. Проте війна триває. 

101 ізраїльтянин, захоплений терористами рік тому, досі не повернутий до своїх родин. Ми вважаємо, що половина заручників уже мертві, тому Ізраїль сьогодні проводить ще одну зачистку таких районів, як північне передмістя Гази. Ми постійно шукаємо сліди наших викрадених, тому що до того моменту, поки вони не будуть повернуті додому, війна з Газою і в Газі проти ХАМАСу триватиме. 

Водночас світова спільнота засуджує Ізраїль за його дії проти терористів. Понад 2/3 всіх резолюцій ООН спрямовані проти нашої держави, але Ізраїль бореться за своє життя і не може скласти зброю. У той момент, коли Ізраїль складе зброю, Ізраїлю не буде. А якщо зброю складе Іран — настане мир. 

Ізраїлю доведеться жорстко відповісти Ірану на ракетну атаку, яка була минулого тижня. Це була одна з найбільших ракетних атак — було випущено 180 балістичних ракет, тому Ізраїль зобов’язаний відповісти по Ірану, по-іншому ми тут існувати не зможемо. А чи призведе це до великої регіональної війни? Багато в чому все залежатиме від США. Якщо Сполучені Штати знайдуть у собі силу волі, яка була їм притаманна під час Другої світової війни, то ніякої ескалації не буде. Вони мають сили для того, щоб загасити всі точки, які розгораються в Ірані. 

Усі, хто сьогодні атакує Ізраїль — це проксі Ірану і союзники Москви. США мають зробити все, щоб встановити в цьому регіоні хоч якісь умови для майбутнього миру. 

Ізраїль і далі знищуватиме командирів ліванського угруповання “Хезболла”. Не можна припиняти цю війну, поки існує небезпека на кордоні. 

Початок повномасштабної війни Росії проти України став поштовхом для іранських проксі в контексті атаки на державу Ізраїль. Я думаю, що атака “Хезболли” і атака ХАМАС була запланована в генеральних штабах Москви. 

У терористів дуже багато зброї, як на дві піхотні дивізії. Це говорить про те, що в них була потужна підтримка ззовні. Якщо припустити, що Росія не брала безпосередньої участі в цьому конфлікті, то він їй однаково вигідний, тому що відвертає увагу світової спільноти від цієї кровожерливої війни РФ проти України. 

У Росії був привід створити новий осередок конфлікту на Близькому Сході, знаючи, що США дуже педантично ставляться до Ізраїлю і ситуації в цьому регіоні. Я впевнений, що рука Москви ще буде виявлена. І вважаю, що війна РФ проти України та наша війна — це дві війни тієї самої косої паралелі, яка проходить Київ — Єрусалим, Москва — Тегеран. 

ДАВИД ГЕНДЕЛЬМАН: Війна на Близькому Сході триває вже рік

— Відповідь Ізраїлю Ірану за ракетну атаку має бути серйозною. Про це вже заявили на політичному рівні, але терміни та конкретні цілі не вказуються. Наразі триває дипломатична боротьба зі США, які хочуть, щоб відповідь була не такою потужною, бо будь-яка ескалація — це ризик втягування Штатів у війну, а цього вони не хочуть. 

Навіть якщо не говорити про верхній щабель ескалації — удар по ядерних об’єктах, тобто наступний щабель — нафтова інфраструктура. Ще нижче за важливістю знаходяться логічні військові цілі — ракетні бази, корпуси, склади боєприпасів. Є сенс зменшити ракетні можливості Ірану, а у світовій спільноті це буде сприйнято як симетричний удар. 

На початку жовтня проходила обмежена наземна операція в південній частині Лівану проти “Хезболли”. Вона спрямована на те, щоб максимально знизити наступальні можливості угруповання, зараз усю інфраструктуру зачищають і ліквідують. Це не якась повна операція із захоплення всього Південного Лівану, на що теж, у принципі, оперативний план є. Але поки що ми ще не на цьому етапі.

Можна говорити про те, що війна на Близькому Сході триває вже рік, просто не всі гравці ще ввімкнулися на повну потужність, якщо говорити про всі проксі Ірану в цьому регіоні. Сам Іран теж пізніше приєднався зі своїми ракетними ударами по Ізраїлю. Якщо він завдаватиме ударів частіше, то Ізраїль дасть серйозну відповідь. 

СЕРГІЙ МИГДАЛЬ: Ізраїль веде війну на семи напрямках

— Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху рік тому заявив, що це “друга війна за незалежність Ізраїлю”. І це одна з найважчих в історії Ізраїлю воєн. Вона триватиме, на мою думку, довго і справа не в ескалації, а в різних етапах цієї війни. Це всього лише одна з операцій великої війни, яку можна назвати “першою ірано-ізраїльською війною”. 

Очевидно, що з одного боку знаходиться Ізраїль, а з іншого — Іран, який хоче правити на всьому Близькому Сході.“Ісламський джихад” — головний проксі Ірану, а ХАМАС — це більше ситуативний союзник на тлі спільного ворога в особі Ізраїлю. 

Нова наземна операція ЦАХАЛ у секторі Гази — це всього лише черговий етап. Наразі Ізраїль уже повністю контролює близько 32% території Гази та проводить свої заходи повільно. У Газі мешкає майже 2 млн людей, більшість з яких – мирні жителі. Масована атака призвела б до великої кількості жертв. З 40 тис. загиблих у секторі Гази дві третини — це бойовики ХАМАС та “Ісламського джихаду”, які ведуть партизанську війну. 

Зараз Ізраїль — потужна країна з погляду військового забезпечення і ресурсів, яка може собі дозволити виснажити угруповання ХАМАС. Бойовиків залишилося не так багато і вони можуть перетворитися на невелику терористичну організацію. Але вже потрібно думати про те, що робити після активної фази для того, щоб подібний напад терористів на Ізраїль не повторився через роки. 

Можна говорити про реформовану палестинську автономію, нову владу, яку можна створити з ініціативи поміркованих арабських держав. Але це все буде можливо лише тоді, коли ХАМАС втратить владу над сектором Гази.

Ізраїль діє не один, йому допомагають поліцейські сили Палестинської автономії, для яких ХАМАС — це ворог. Ізраїль воює на семи напрямках: сектор Гази, Південний Ліван, західний берег річки Йордан, хусити в Ємені, проіранські міліції в Сирії, Ірак і сам Іран, з яким, по суті, вже йде відкрита війна. 

ЦВІ ЗІЛЬБЕР: Без допомоги США відповідь Ізраїлю Ірану буде обмеженою

— Якщо говорити про відповідь Ізраїлю Ірану, то для ударів по об’єктах ядерної та нафтової інфраструктури необхідна участь США. Самотужки з таким завданням не впоратися. Іран знаходиться далеко і бомбардувальникам потрібна буде дозаправлення в повітрі, наприклад. А це неможливо. 

Крім того, як ми знаємо, ядерні іранські об’єкти розташовані глибоко під землею. Необхідні такі бомби, які зможуть пробити бункери, такі є в американців, а в Ізраїлю — ні. Також для приборкання Ірану потрібно, щоб над ним нависла загроза повалення режиму. Іран уже озвучив свої погрози на адресу нафтової промисловості всіх країн Перської затоки та погрожує вразити інфраструктуру Саудівської Аравії, ОАЕ, Азербайджану тощо. Відповідно, не зрозуміло, що буде з цінами на нафту і це теж дуже серйозний стримувальний фактор. Участь США є необхідною умовою. 

Якщо Ізраїль здійснюватиме якісь удари у відповідь по Ірану самостійно, то вони будуть обмеженими. Можливо, це буде знищення одного з ядерних об’єктів або знищення якогось іншого стратегічного об’єкта. Але одним ударом Ізраїль не розбереться з ядерною програмою Ірану, це занадто амбітне завдання. 

Американські вибори — це ще один фактор. Вважається, що кандидати в президенти США повинні якимось чином проявити свою підтримку Ізраїлю. Якщо ЦАХАЛ почне якусь масштабну операцію, то Штатам доведеться втрутитися. А їм зараз абсолютно не потрібна нова регіональна війна. Але якщо вже США все-таки долучаться до цієї історії, то дії, напевно, будуть дуже масштабні й удари будуть такі, щоб війна закінчилася якнайшвидше. 

Якщо прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху вирішить завдати великого удару, то американці будуть змушені приєднатися. Якщо американці доведуть до відома Ізраїлю, що вони не приєднаються за жодних умов, навіть ціною електоральної шкоди на виборах, то тоді відповідь Ізраїлю буде обмеженою. Але, безсумнівно, якась відповідь має бути. 

Читайте також: Мільйони снарядів і перекидання офіцерів: військову співпрацю РФ і Північної Кореї обговорили експерти 

Прямий ефір