Виведення з ладу тральщика “Олександр Обухов” є серйозним викликом для РФ, — військовий експерт

Тральщик Олександр Обухів. Фото: ru.m.wikipedia.org

Виведення з ладу тральщика “Олександр Обухов” для Російської Федерації є серйозним викликом, тому що судно складно відновити через санкційний тиск. Про це сьогодні, 8 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт, учасник миротворчих місій у Косово та Іраку Сергій Грабський.

Він зазначив, що для військово-морського флоту тральщик — це досить незначне судно, проте воно виконує певне бойове завдання.

“Потрібно розуміти наступне, що якщо в умовах, скажімо так, цивілізованого світу, припустімо, флоту Сполучених Штатів чи Великої Британії, втрата тральщика є досить ординарною подією, то в ситуації Російської Федерації, в умовах жорсткого пресингу й санкційного тиску, відновлення кожного такого корабля — фактично такий виклик, і дуже суттєвий виклик, це фактично виведення з ладу бойової одиниці. Відновити її дуже-дуже складно”, — сказав Грабський.

Військовий експерт звернув увагу, що для росіян виявилося дуже складним завданням повернути в бойовий стан авіаносний крейсер “Адмірал Кузнєцов”.

“Така ж доля чекає і, загалом, тральщик “Олександр Обухов”. Тому що ремонт у Російській Федерації — справа дорога. Він, як би там не хотілося, залежить від імпортних деталей, що робить його ще більш проблематичним. Тому виведення з ладу таких кораблів для нас є виконанням важливого бойового завдання. Ну, і, зокрема, це жест України для країн НАТО, які оперують у Балтійському морі, який показує, що Україна може й повинна бути рівноправним членом НАТО”, — вважає Грабський.

Читайте також: Черговий російський корабель виведено з ладу, — ГУР

“Олександр Обухов” — уже другий знешкоджений корабель Балтійського флоту ЗС РФ за останні пів року.

У квітні 2024 року внаслідок операції ГУР МО України “Рибалка” було виведено з ладу ракетний катер “Серпухов”.

Прямий ефір