Україна має отримати кредит на 35 млрд євро від ЄС до кінця цього року, — віцепрезидент Європейської комісії

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Україна має отримати кредит на 35 млрд євро від Європейського Союзу до кінця цього року. Про це сьогодні, 8 жовтня, на сесії Європейського парламенту в Страсбурзі заявив віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович під час обговорення підготовки до зустрічі лідерів країн-членів ЄС 17-18 жовтня, інформує кореспондент FREEДОМ в Європі.

“Європейська Рада також обговорить ситуацію в Україні. ЄС залишається непохитним у своїй підтримці України та її народу стільки, скільки необхідно. Зараз важливо, щоб ми прагнули швидкої угоди щодо наших пропозицій про макрофінансову допомогу в розмірі до 35 млрд євро в рамках обіцянки, даної G7 у червні”, — заявив він.

Шефчович підкреслив, що необхідно забезпечити ухвалення рішення в найкоротші терміни для того, щоб забезпечити ефективне функціонування бюджету країни.

“Вкрай важливо та обов’язково, щоб кошти були виплачені до кінця цього року, щоб забезпечити Україні необхідний їй фіскальний простір, якого вона потребує. Водночас ми працюємо над тим, щоб країна була повністю готова до майбутньої зими. Разом із нашими партнерами ми ремонтуємо, підключаємо та стабілізуємо енергопостачання України”, — розповів Шефчович.

Представник Європейської комісії додав, що цілі ЄС в Україні залишаються незмінними.

“Минулого місяця ми ухвалили зимовий план для України, підкріплений 160 млн євро фінансування, і це понад 2 млрд євро, виділених на енергетичну безпеку України до сьогоднішнього дня. Наша мета має бути незмінною: забезпечити Україні становище для переговорів про мир на справедливих умовах та допомагати їй на її шляху до повноправного членства в Європейському Союзі”, — заявив Шефчович.

Читайте також: 35 млрд євро для України: названо реалістичні терміни фіналізації рішення в ЄС

Нагадаємо, 20 вересня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Україна отримає кредит у розмірі 35 млрд євро, який буде забезпечений коштом відсотків від активів Росії, що є іммобілізованими Євросоюзом. Кошти буде надано у межах виконання рішення, ухваленого на рівні G7, про надання Україні кредиту на суму 50 млрд доларів. Таким чином Євросоюз виконує свою частину цього рішення та очікує, коли решта учасників прийме відповідні висновки.

Своєю чергу, як пише Bloomberg, США готові виділити 20 млрд дол. на ці цілі, але хочуть, аби влада ЄС погодилася продовжити термін санкцій щодо заморожених коштів Центрального банку РФ, оскільки кредит забезпечується відсотками від них.

Прямий ефір