Східний фланг НАТО готується оборонятися від РФ — як це відбувається (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: focus.ua

НАТО забороняє Польщі збивати російські ракети, що летять на її територію. Хоча, згідно з конституцією, країна має це робити, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, якого цитує The Times. За словами оглядача видання Едварда Лукаса, держави-члени НАТО, які межують з Росією, очікують від США більш жорсткої позиції. Водночас східний фланг Альянсу готується оборонятися проти російської агресії, повідомляє FREEДОМ.

У понеділок, 7 жовтня, у Литві розпочалися великі навчання НАТО під назвою “Залізний вовк 2024-II”. У них беруть участь понад 3,2 тис. військовослужбовців із Литви та країн-союзників по Альянсу: Бельгії, Чехії, США, Люксембургу, Норвегії, Нідерландів та Німеччини. Задіяно близько 700 одиниць військової техніки.

Головна мета цих маневрів — перевірка боєздатності батальйонів піхотної бригади “Залізний вовк”. Навчання триватимуть до 17 жовтня.

“У цих навчаннях ми тренуватимемо військовослужбовців бойової групи передових сил НАТО і солдатів піхотного батальйону великого князя Литовського Ольгерда, відпрацьовуючи планування та виконання наступальних та оборонних операцій вдень і вночі, злагодженість дій між підрозділами, а також інтеграцію частин бойової підтримки та забезпечення”, — пояснили у Міністерстві оборони Литви.

Перед навчаннями журналісти німецької газети Welt am Sonntag з’ясували, що Альянс також має намір розгорнути ще 49 бойових бригад через потенційну російську загрозу. Раніше країни НАТО вважали, що достатньо мати 82 бригади, але тепер їхню кількість збільшать до 131. Кожна складатиметься приблизно з 5 тис. солдатів. Утім, як пише The Times, члени НАТО, що перебувають на східному фланзі Альянсу, готуються до того, щоб боротися з Росією самотужки, якщо буде потрібно, і очікують від США більш рішучої позиції.

“Деякі представники прикордонних держав зазначають, що кілька років тому США відповіли на серйозну російську кібератаку короткочасним відключенням електрики в Москві. Вони хотіли б отримати таку ж сильну відповідь на набагато частіші атаки на них”, — пише The Times.

Видання зазначає, що Польща, країни Балтії та Скандинавії сподіваються, що Україна переможе Росію, тому надають Києву величезну допомогу. Ці держави розуміють ризики, пов’язані з РФ. Так, очільник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Веслав Кукула заявив, що є високою ймовірність того, що нинішнє покоління поляків воюватиме. А влада Швеції готується до відпралення 600 своїх військових до Латвії для зміцнення східного флангу НАТО.

“Зобов’язання Швеції щодо колективної оборони союзників непохитні. Розгортання цього батальйону допоможе підвищити безпеку Латвії, Швеції та НАТО загалом. Також відкривається нова глава співробітництва в галузі безпеки в нашому регіоні, коли всі країни Північної Європи та Балтії є членами НАТО. Цей батальйон — приклад тіснішої співпраці у сфері політики безпеки, яка потрібна в нашому регіоні”, — заявила міністерка закордонних справ Швеції Марія Мальмер Стенергард.

Москва все частіше проводить провокаційні дії на території країн НАТО, включаючи випадки порушення повітряного простору з використанням дронів. Так, 7 вересня 2024 року російський безпілотник розбився на сході Латвії. У відповідь на цей інцидент Рига розгорнула нові системи протиповітряної оборони на східному кордоні країни, як повідомив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс. Крім того, на кордоні були встановлені спеціальні радари для виявлення та відстеження безпілотників.

Читайте також: Країни НАТО посилюють оборону, захищаючись від гібридних атак Росії (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше глави провідних західних розвідок висловилися про російську загрозу. Глава Секретної розвідувальної служби Британії МІ6 Річард Мур та керівник Центрального розвідувального управління Вільям Бернс упевнені, що саме Росія відіграє провідну роль у дестабілізації світової безпеки.

Країни Балтії закликали Євросоюз побудувати оборонну лінію вздовж кордону з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від потенційних загроз з боку Москви. Уряди Латвії, Литви та Естонії вже збільшили свої оборонні бюджети та закликають до цього партнерів Альянсу.

Читайте також: “Бухарестська дев’ятка” звернулася до НАТО з проханням відреагувати на вторгнення російських дронів

Прямий ефір