Фонд національного добробуту РФ може “обнулитися” до другої половини 2025 року — коментар Уса

Іван Ус. Скріншот: uatv.ua

Для покриття дефіциту бюджету, спровокованого зростанням військових видатків, Кремль використовує Фонд національного добробуту (ФНД), який формувався за рахунок додаткових доходів, передусім від нафтогазового комплексу. Сьогодні ліквідна частина фонду становить 4,8 трлн рублів, але вже наприкінці року може зменшитися більш ніж на 3 трлн. Таку думку в ефірі FREEДОМ сьогодні, 8 жовтня, висловив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Іван Ус.

Він пояснює: російський уряд відкоригував бюджетні показники на поточний рік, і тепер на кінець року очікується дефіцит не 1,3 трн, а 3,3 трлн руб.

“Бачимо, що дуже суттєво наростають ці [військові] витрати… Справді, вже наступного року виникає питання, а чи зможе Росія собі це дозволити, як вона дозволяла у 2022-2023 роках. І тут, знову ж таки, я вже не можу стовідсотково давати гарантії… У попередні роки Росія витримувала за рахунок зокрема Фонду національного добробуту. Там 4,8 трлн ліквідних коштів. Росія каже, що там 12,3 трлн — це загальний стан резервів, але ліквідна частина — 4,8 трлн руб. Якщо 3,3 трлн буде негативне сальдо по завершенні цього року і його треба буде якось компенсувати, а компенсувати, швидше за все, за рахунок Фонду національного добробуту, то отримуємо, грубо кажучи, 1,5 трлн руб. у цьому фонді. Першу половину [2025 року], звичайно, вони легко проходять. Щодо другої половини 2025-го, тут виникають питання”, — коментує Ус.

За словами економіста, якщо раніше про загрозу “обнуління” ФНД говорили переважно російські опозиціонери, то тепер до їх голосів приєднався і Центральний банк Росії.

“Існували високі резерви, які Росія намагалася не витрачати. Припустимо, в епоху COVID, що нещодавно минула, Росія намагалася не користуватися цим фондом. І зараз ми розуміємо, чому. Тому що цей фонд їй потрібний саме для ведення цієї війни. Але цей фонд також не вічний. І якщо раніше про те, що цей фонд може припинити своє існування, говорили переважно опозиційно налаштовані до Росії російські ж економісти, то до їхніх голосів нещодавно приєднався Центральний банк Росії, який тиждень-два тому заявив про те, що він не виключає “обнуління” Фонду національного добробуту в 2025 році”, — сказав головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень.

Читайте також: Путін прагне закінчити війну на своїх умовах уже цьогоріч — аргументи Маломужа

Нагадаємо, начальник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР МО) України Кирило Буданов на ХХ щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії заявив, що Росія сподівається завершити війну, яку розв’язала проти України, до кінця 2025-го — початку 2026 року своєю перемогою. За його словами, у Москві порахували: наступного року РФ повною мірою відчує негативні наслідки війни і в економічній, і в соціально-політичній сферах. Тож у Кремлі поспішають, намагаючись вийти з війни умовним переможцем.

Читайте також: 71% бюджету РФ на наступний рік піде на війну — розбір економіста

Прямий ефір