Глави урядів України та Словаччини зустрілися в Ужгороді — подробиці (ВІДЕО)

Роберт Фіцо та Денис Шмигаль. Фото: kmu.gov.ua

Словаччина на 100% підтримує вступ України до Європейського Союзу, але не до НАТО. Про це заявив прем’єр-міністр країни Роберт Фіцо за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем в Ужгороді. Глави урядів разом із делегаціями обговорили співробітництво в галузі енергобезпеки, інфраструктурних проєктів та економіки. Йшлося також про підтримку та реалізацію формули миру президента України Володимира Зеленського, інформує FREEДОМ.

На зустрічі Шмигаль повідомив, що Україна не планує продовжувати угоду з Росією про транзит газу після її завершення у 2024 році. Глава українського уряду підкреслив, що стратегічна мета Києва — позбавити Росію прибутку від продажу газу та нафти.

“Україна вкотре наголошує, що не буде продовжувати транзитну угоду з Росією після закінчення терміну її дії. Ми розуміємо гостру залежність деяких держав, зокрема Словаччини, від цього ресурсу. Ми домовилися про створення Східноєвропейського енергетичного хаба, метою якого є використання наших газових сховищ, розвиток Мукачівського інтерконектора та співпраця в ядерній сфері”, — сказав глава українського уряду.

“З огляду на позицію України як країни, яка зацікавлена у вступі до ЄС, і Словаччини як невеликої країни, що підтримує вступ України до Євросоюзу, я вітаю нашу розмову, яка підтвердила, що ви, як і ми, зацікавлені в тому, щоб транзитна система, яка у вас є на українській території, продовжувала використовуватися, коли йдеться про нафту та газ. Це дуже важлива інформація для всіх нас”, — зазначив прем’єр-міністр Словаччини.

Глави урядів обговорили підтримку мирного плану президента України Володимира Зеленського, а також членства України в ЄС.

“Приємно відзначити, що ми вже маємо позитивний досвід пошуку взаємовигідних рішень. Тому я впевнений, що наша спільна налаштованість на результат сприятиме спільному баченню при розробці та впровадженні низки нових проєктів. Для реалізації всіх цих проєктів, які є сьогодні на порядку денному, а також для захисту нашого європейського дому необхідно спільними зусиллями забезпечити перемогу та справедливий мир для України”, — наголосив Шмигаль.

За словами Фіцо, Словаччина підтримує вступ України до Євросоюзу, але не до НАТО. Раніше прем’єр стверджував, що влада Словаччини перешкоджатиме вступу України до Альянсу, оскільки це нібито може стати підставою для початку Третьої світової війни. У вересні 2022 року Україна подала заявку на вступ до НАТО в прискореному порядку. Однак деякі члени блоку визнали це неможливим, поки триває війна з Росією.

“Поки я є прем’єр-міністром Словацької Республіки, я наполягатиму, щоб депутати, які перебувають під моїм контролем як голови правлячої партії, ніколи не погодилися на членство України в НАТО. Це може стати основою для Третьої світової війни”, — заявив очільник уряду Словаччини.

Утім, під час візиту в Україну Фіцо наголосив, що словацька сторона готова взяти участь у всіх конференціях з питання вступу України до НАТО.

Він також анонсував, що Будапешт готує ще один пакет гуманітарної, а також військової допомоги Києву. Крім того, Словаччина буде готова забезпечувати Україну аварійними поставками електроенергії в разі блекауту.

Читайте також: Прем’єр-міністр Словаччини відвідав Україну — підсумки візиту та заяви (ВІДЕО)

Прямий ефір