Прем’єр-міністр Словаччини відвідав Україну — підсумки візиту та заяви (ВІДЕО)

Фото: kmu.gov.ua

Україна не буде продовжувати угоду щодо транзиту російського газу. Про це під час зустрічі з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо заявив глава українського уряду Денис Шмигаль. За його словами, стратегічна мета Києва — дотримуватися санкцій, щоб позбавити країну-агресора доходів для фінансування війни. При цьому Україна розуміє гостру залежність деяких європейських країн, зокрема й Словаччини, від цього ресурсу. І продовжуватиме виконувати свої зобов’язання згідно з Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, повідомляє FREEДOM.

Прем’єр-міністри України та Словаччини провели в Закарпатській області другий раунд переговорів. Зустріч в Ужгороді дала змогу обговорити співробітництво сторін та реалізацію інфраструктурних проєктів, зокрема процес відновлення України.

“Ми високо оцінюємо нещодавнє схвалення словацьким урядом рамкової програми участі Словаччини у відновленні України. Розраховую, що цей документ не тільки сприятиме відновленню України, але й стане потужним каталізатором для розширення нашої співпраці!”, — заявив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, незважаючи на своє негативне ставлення до прагнення України стати членом НАТО, висловив повну підтримку вступу України до ЄС.   

“Результат залежить від вас, які реформи ви проведете, як ви проведете реформи. Від нас не буде жодних перешкод на вашому шляху. Ми холодно ставимося до питання членства України в НАТО. Я говорю про це відкрито. Але щодо членства в ЄС ми повністю на 100% вас підтримуємо, тому що ваше членство буде дуже важливим і цінним для нас”, — заявив Роберт Фіцо.

Прем’єр Словаччини також гарантував Україні енергетичну підтримку на зимовий період. Зокрема за умови аварійних відключень унаслідок атак з боку Росії. Також Словаччина та Україна планують до кінця 2028 року реалізувати спільний проєкт із модернізації електричного інтерконектора “Мукачево — Великі Капушани”.

“Ми говорили про багато моментів, які допоможуть українцям перезимувати. Ми хочемо, щоб ЄС, у якого є єдиний європейський ринок, що йде через Словаччину та інші сусідні країни, більш інтенсивно співпрацював в енергетичній сфері. Зараз Словаччина постачає в Україну 300-700 мегават-годин, але це двостороння співпраця. Якщо в нас уніфікований енергетичний ринок, то на найближчому засіданні Європейської Ради ми говоритимемо про те, що енергетичний ринок ЄС мав би поширюватися і на вас”, — зазначив Роберт Фіцо.

Сторони домовилися про створення східноєвропейського енергетичного хаба, який посилить енергетичну безпеку країн-сусідів. При цьому прем’єр-міністр України наголосив, що транзитну угоду з РФ після її завершення Україна продовжувати не буде.

“Стратегічна мета України — накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити Кремль доходів від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну. Ми закликаємо всі країни Європи до повної відмови від нафти і газу з РФ. Розуміємо гостру залежність деяких держав, зокрема й Словаччини, але розраховуємо на поступову диверсифікацію”, — заявив Денис Шмигаль.

За підсумками спільних міжурядових консультацій Україна і Словаччина окреслили чотири основні вектори взаємодії. Це посилення політичного діалогу, підтримка суверенітету і територіальної цілісності України, співпраця в економічній, оборонній, гуманітарній та інших сферах. Йшлося також про підтримку та реалізацію формули миру президента України Володимира Зеленського. Наступна зустріч для третього раунду консультацій може відбутися у Словаччині на початку 2025 року.

Україна та Словаччина обговорили важливі питання співпраці у сфері оборони. Уже незабаром очікується підписання нових контрактів, повідомив глава українського Міністерства оборони Рустем Умєров. Крім цього, він наголосив, що в планах — спільне виробництво інженерної техніки на заводах в Україні. Умєров також зазначив, що нещодавно було підписано угоду про збільшення виробництва снарядів для ЗСУ одним зі словацьких підприємств. Також сторони продовжать працювати над зміцненням безпеки кордонів.

Україна і Словаччина також підписали меморандум про співпрацю в агросекторі. Договір було укладено в Ужгороді за участю прем’єр-міністрів обох країн — Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо. Як зазначив очільник Мінагрополітики Віталій Коваль, документ передбачає співробітництво на рівні асоціацій і фермерів України та Словаччини в таких сферах, як тваринництво, селекція та експорт. Також Київ і Братислава приділять увагу спільним науковим дослідженням у сільському господарстві.

“Українські та словацькі фермери повинні розуміти один одного. Це запорука довгої та взаємовигідної співпраці. Нам важливий досвід наших партнерів. Водночас нам теж є чим поділитися. Наші фермери в надскладних умовах продовжують сіяти і збирати врожай, Україна забезпечує продовольчу безпеку світу”, — заявив міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль.

Читайте також: Шмигаль зустрівся з Фіцо — про що говорили (ВІДЕО)

Прямий ефір