“Газпром” продовжує підраховувати збитки — деталі (ВІДЕО)

Иллюстративное фото: gettyimages.com

“Газпром” —  найбільш збиткова компанія в Росії за підсумками 2023 року. Для порівняння: у 2022 році Forbes назвав її найуспішнішим бізнесом у федерації. Держкомпанії не вдалося досягти колишніх рівнів прибутку після втрати європейського ринку. А санкційна політика Заходу щодо країни-агресора ставить під сумнів перспективи розвитку газодобувної галузі Росії, повідомляє FREEДOM.

До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну “Газпром” очолював списки найприбутковіших російських компаній.  Але після того, як союзники Києва відмовилися купувати російські енергоресурси, ситуація кардинально змінилася. Судячи з опублікованого компанією звіту, 2023 року “Газпром” втратив понад шість мільярдів доларів. Новина про це ще більше підкосила позиції держкорпорації.

“Рекордний збиток! “Газпром” докотився до збитків! Здається, ЗМІ змагалися між собою у гонитві за найгучнішим панічним заголовком про фінансові результати “Газпрому” за підсумками 2023 року. Очевидно, ці заголовки вплинули і на інвесторів на Московській біржі: за тиждень з моменту публікації звіту вартість акцій “Газпрому” знизилася на 6%, до 154 рублів”, — із публікації видання Forbes.

Експорт російського трубопровідного газу за 2023 рік становив майже 100 млрд кубометрів. Це вдвічі менше, ніж 2021-го. Але у звіті немає жодного слова про те, що збитки спричинені зменшенням продажів. Натомість там йдеться про те, що втрати пов’язані зі знеціненням нефінансових активів та різницею у курсах валют.

“Як підприємство настільки збиткове може продовжувати жити? А я вам розповім — вони братимуть із бюджету, вони крадуть у власного народу через інфляцію, через друкування грошей. Ось це ж чудова можливість красти гроші, показуючи, що хтось купує газ дорого і не розплачується, наприклад, або хтось купує газ дорого і тому він у збитках, але при цьому процес триває”, — прокоментував заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України Андрій Закревський.

При зменшенні обсягів експорту компанія збільшує видобуток газу. У першому півріччі 2024 року вона становила 208 млрд кубометрів — це на 16% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Щоправда, у Газпромі прозвітували про зростання постачання газу до Китаю, Узбекистану та Казахстану. Але чи вдасться реалізувати все видобуте паливо, наразі невідомо. Якщо ні, корпорація втратить великі кошти на обслуговуванні газової інфраструктури.

“Родовища не переживуть того, що одного разу в них взяли і прикрутили вентиль на цілих 150 млрд кубометрів газу. Кожна третя свердловина не переживає, щоб ця засувка була закручена. Грубо кажучи, тобто тисячі свердловин “Газпрому” опинилися в ситуації, коли після закриття засувки їх можна лише на капітальний ремонт ставити”, — зазначив Андрій Закревський.

За інформацією Reuters, щонайменше 19 компаній із 11 країн Євросоюзу подали позови проти “Газпрому” за порушення контрактів. Йдеться про претензії на загальну суму 20,5 млрд доларів. Найбільший позов на 13 млрд євро від німецької компанії Unifer вже задоволений Стокгольмським арбітражним судом. Загальна сума претензій до “Газпрому” перевищує його чистий прибуток від продажу газу на всі зовнішні ринки разом узяті, підрахували аналітики.

Читайте також: У РФ знову подорожчають автомобілі — причини та реакція росіян (ВІДЕО)

Прямий ефір