Окупаційна влада бореться з неугодними вчителями на захоплених територіях — деталі від Лисянського

Павло Лисянський. Фото: facebook.com/pavllis

Якщо вчителі, незгодні з тим, що відбувається в школах на окупованих Росією українських територіях, заявляють протест, щонайменше їх можуть звільнити. Проте вже є випадки кримінального переслідування таких вчителів. Про це сьогодні, 6 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів правозахисник, директор ГО “Інститут стратегічних досліджень та безпеки” Павло Лисянський.

“Якщо хтось заявляє якийсь протест, то, звичайно, йде звільнення з роботи, але йому передують усі принади окупаційного режиму: обшуки, затримання Росгвардією, яка зараз виконує функцію послівної поліції, написання пояснень у спецслужбах — усе йде поетапно, залежно від того, наскільки сильно протестує той чи інший учитель”, — повідомив він.

Лисянський зауважив, що одразу після окупації територій України 2022 року в захоплених населених пунктах відбулася “фільтрація”, під час якої прибирали вчителів, незгодних з окупаційним режимом.

“Тих, які не хотіли викладати спотворені предмети, тих, які не хотіли нав’язувати дітям ідеологію. І з кожним роком цей режим у школах дедалі більше посилюється і, відповідно, вчителів, які відмовляються викладати в школах, стає більше, тому що це не викладання, це підготовка дітей до бойових дій. Це ідеологічне створення в дітей хибного образу ворога. І вчителі це прекрасно розуміють, педагоги”, — уточнив правозахисник.

За його словами, зафіксовано масові випадки відмови вчителів від викладання в школах на окупованих територіях.

“Багато хто намагається звільнитися і виїхати, а деякі не встигають. Були випадки затримання цих вчителів і їхнє засудження за статтями екстремізму”, — додав Лисянський.

Читайте також: Уся система російської освіти спрямована на те, щоб навчити дітей жертвувати собою в інтересах Кремля, — Смирнов

Нагадаємо, правозахисник, директор ГО “Інститут стратегічних досліджень та безпеки” Павло Лисянський повідомив, що школи на окупованих територіях України перетворені стараннями російських окупантів на один із різновидів місць позбавлення волі.

Прямий ефір