Два місяці ЗСУ контролюють частину Курської області — як розпочиналася операція та проміжні підсумки (ВІДЕО)

Українські військові. Скріншот: uatv.ua

Курська операція Збройних сил України має стратегічне значення та допоможе Україні справедливо закінчити війну, заявив президент Володимир Зеленський. Під час поїздки до Сумської області на цьому тижні він відвідав командний пункт 82-ї окремої десантно-штурмової Буковинської бригади, яка виконує бойові завдання на території Курської області, повідомляє FREEДОМ.

Командир підрозділу 22-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ із позивним “Шторм” згадує, як відреагував на наказ про початок операції в Курській області. За його словами, Збройні сили України змогли реалізувати те, про що навіть не мріяли.

“Нічого не вигадуватиму, скажу так: я був у шоці спочатку, що ми дійсно перейдемо кордон. Я в це не повірив, гадав спочатку, що це просто розмови. А коли вже справді перша група пішла 6 числа [серпня], я зрозумів, що це не жарти, а реалії, і треба позитивно до цього ставитися і з бойовою готовністю”, — згадує командир 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ із позивним “Шторм”.

Російське командування за кілька місяців знало про плани ЗСУ зайти на територію Курської області, пише The Guardian. Але Генштаб армії РФ так і не зміг підготуватися до операції Сил оборони України та уникнути безладу й паніки серед російських військових.

“Вони були налякані. Вони не очікували, що ми дійсно перейдемо кордон, дійсно зайдемо на їхню територію, що ми щось робитимемо: брати їх у полон або штурмувати. Тому вони що поодинці, що масово здавалися в полон. І прикордонники були, і ДРГ-шники, і строковики”, — розповідає командир 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

За кілька днів після початку операції Сил оборони України в Курській області у мережі з’явилися відео зі здачею російських військових у полон. Головком ЗСУ Олександр Сирський заявив: лише за перші 20 днів наступу українські військові взяли в полон 594 російських солдатів.

“Дали завдання — зачистити село. Ми поступово просувалися селом. Ми знали, де ворожий ВОП (взводний опорний пункт — ред.). Біля ВОПу [російські] військові почали махати нам руками. Нам надійшла команда “до бою”. Але ми з побратимом вирішили трохи зачекати. Ми так само як і вони, підняли зброю вгору. Потім до нас підійшов їхній командир взводу. Ми вже радіємо, що у нас два полонених є: командир та заступник. Але коли ми запитали у нього, чи є ще хтось в опорнику, він сказав: так, взвод. Він їх вивів, і загалом вийшло 28 полонених”, — ділиться командир підрозділу 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ із позивним “Перчик”.

Менш ніж через 10 днів після початку просування ЗСУ під Курськом Росія вперше за роки війни ініціювала переговори про обмін військовополоненими, повідомив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко. Перших 115 російських солдатів строкової служби 24 серпня обміняли на українських військових, зокрема тих, яких російські окупанти утримували з 2022 року.

Уже 13 вересня Київ та Москва провели обмін у форматі 49 на 49. До Росії вирушили знову ж таки строковики, а в Україну повернулися не лише військовополонені, а й цивільні заручники. Наступного дня, 14 вересня, Україна в обмін на російських полонених повернула 103 військовослужбовців. Серед них уперше за довгий час — бійців 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України.

За місяць операції у Курській області ЗСУ взяли під контроль близько 100 населених пунктів. Це 1 300 кв. км.

Ближче до середини вересня російські війська розпочали активні штурмові дії — намагалися атакувати українські сили одразу з кількох напрямків. 18 вересня представник української комендатури у Курській області Олексій Дмитрашковський повідомив: російський контрнаступ зупинено. З того часу армія країни-агресора б’є по підконтрольних ЗСУ населених пунктах з артилерії, застосовує безпілотники та керовані авіаційні бомби.

“Постраждав [наш дім]. Ітимемо, бо вікна вибиті всі… Це наші, мабуть. Наші стріляли, я так думаю”, — розповідала мешканка Курської області.

Спочатку треба розламати, розбомбити, рознести артилерією. Потім вони [російські військові] заходять на позиції, рознесені таким чином. І така практика, яка діє на Донеччині, думаю, на 99% буде внесена і вже переноситься до Курської області. Вони ж інакше не наступають. Спочатку руйнують, а потім намагаються зайти на позиції, які вони ж зруйнували, сподіваючись, що ми їх залишимо”, — коментував військовий оглядач Денис Попович.

Щоб стримати наступ українських військових, російське командування перекинуло під Курськ від 40 до 60 тис. солдатів. І продовжує передислокацію, повідомили у командуванні оперативно-тактичного угруповання ЗСУ “Сіверськ”. Попри те, що Росія відправляє під Курськ нові, більш підготовлені підрозділи, цього все одно недостатньо, щоб витіснити українську армію.

“У них є Ленінградський військовий округ, з нього вони перекинули частину військ, які, очевидно, готували, щоб перекидати якраз в Україну та досягати тих цілей, які вони для себе намітили. Вони мають деякі частини, які вони перекинули з фронту. Це і морська піхота — як мінімум дві бригади там є. Є й повітряно-десантні частини. Плюс строковики. Як мені здається, когось схилять до укладення контракту, щоб вони воювали”, — каже Денис Попович.

Курська операція вже дала результати, заявив президент України Володимир Зеленський. Вона додала мотивації партнерам України бути більш рішучими та продовжувати тиснути на Російську Федерацію.

Читайте також: У росармії не вистачає сил витіснити з Курської області ЗСУ: про ситуацію в регіоні розповів Сазонов

Раніше повідомлялося, що російська армія рівняє із землею населені пункти Курської області.

Читайте також: Україна цього року може досягти головної мети своєї стратегічної оборонної операції — розбір Романенка

Прямий ефір