На найближчому “Рамштайні” можуть ухвалити переломні в цій війні рішення — думка політолога

Володимир Зеленський на засіданні "Рамштайну". Фото: president.gov.ua

25-те засідання Контактної групи з оборони України у форматі “Рамштайн”, яке заплановане на 12 жовтня, буде точно не рядовим. Учасники можуть ухвалити переломні у війні рішення. Зокрема деякі позитивні сигнали Україна вже отримала під час візиту генсека НАТО Марка Рютте до Києва. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Коментуючи нещодавній візит генерального секретаря НАТО до Києва, політолог зауважив: він чітко показує, що Україна є їхнім ключовим пріоритетом. 

“Візит Марка Рютте до Києва — це дуже серйозний сигнал як іншим членам Альянсу, так і тим країнам, які підтримують Україну в межах антипутінської коаліції “Рамштайн”. А це понад 50 країн, географія яких виходить за Європейський Союз і за НАТО. Ба більше, це сигнал і тим країнам, які займають щодо війни РФ проти України нейтральну позицію, і яких ми хочемо залучати на свій бік у межах Саміту миру”, — зазначив Буряченко. 

На його думку, за підсумками візиту генсека, Україна вже отримала певний натяк щодо двох важливих позицій. 

“З одного боку, він дуже чітко дав зрозуміти, що ключові рішення або щонайменше переломні в цій війні будуть ухвалені вже на найближчому “Рамштайні” 12 жовтня. Він сказав про чергову зустріч із президентом Володимиром Зеленським. А це дуже серйозний сигнал, оскільки вже анонсовано, що наступний “Рамштайн” буде точно не рядовий. Модеруватиме засідання президент Сполучених Штатів Джо Байден. Там будуть лідери держав, зокрема Кір Стармер, прем’єр Британії, президент Франції Еммануель Макрон та інші. І нам це вже навіть побічно натякає на те, що рішення, зокрема щодо далекобійності для України, найімовірніше, там будуть уже досить предметно артикульовані”, — сказав Бурченко. 

І другий пріоритет, про який також говорив Рютте в Києві, полягає в тому, що конкретні країни НАТО можуть захищати себе самі, і для цього не потрібно колективного рішення НАТО. Це якраз відповідь на ініціативи Польщі та Румунії збивати російські ракети та “Шахеди”, що летять у їхній бік, своїми системами ППО. 

“Думаю, що в межах НАТО цей діалог уже перебуває на якійсь фінальній стадії. Для нас це надзвичайно дві хороші новини. З одного боку — далекобійність, з іншого боку — реалізація якоїсь певної “зеленої зони” вздовж кордону з країнами-членами НАТО, у нашому випадку це Румунія і Польща”, — резюмував політолог. 

Говорячи про те, чи можуть найближчим часом країни НАТО переглянути питання про запрошення України до блоку, Буряченко зазначив: новий генсек таких повноважень не має, але вплинути на позиції держав Альянсу може.

“Ми усвідомлюємо, що Рютте не має повноважень запрошувати Україну в НАТО або не запрошувати. Але формувати думку країн-членів НАТО він, звичайно ж, може. І може мотивувати їх до цього рішення”, — зазначив спікер.

Читайте також: Новий генсек НАТО Марк Рютте відвідав Київ: чи зміняться відносини Альянсу та України — думки

Нагадаємо, 25 зустріч Контактної групи з оборони України у форматі “Рамштайн” відбудеться 12 жовтня. Це перше засідання лише на рівні лідерів країн. На ньому буде представлено український план перемоги.

Прямий ефір