Договір між РФ і Україною про транзит російського газу закінчується — що відомо

Ілюстративне фото: epravda.com.ua

Наприкінці цього року спливає договір між Росією та Україною про транзит російського газу до країн Європейського Союзу через українську територію. Влада України заявляє, що після завершення дії договору не підпишуть новий документ і не дозволятимуть транзит, інформує FREEДОМ.

Можлива відмова Києва продовжити транзит вдарить приблизно по 5% імпорту газу в ЄС. Зараз частка російського газу на європейському ринку становить близько 16%. Обсяг скоротився більш ніж удвічі за 2,5 роки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Водночас в окремих країнах імпорт досі високий. Найбільш залежні від російського газу країни — Австрія, Угорщина та Словаччина. Саме вони постраждають у разі відмови Києва від транзиту.

Раніше про припинення транзиту газу заявляв президент України Володимир Зеленський. 

“Договір із Росією ніхто продовжувати не буде, на цьому поставлено крапку. Що стосується транзиту газу від інших компаній, то якщо триватиме запит деяких наших європейських колег, ми будемо розглядати їхнє прохання”, — сказав він.

Читайте також: Якщо транзит газу через територію України буде зупинено: про перспективи Європи без російського палива розповіли експерти

Як повідомлялося раніше, Єврокомісія не бачить необхідності в продовженні угоди про транспортування російського газу територією України, тому ЄС готовий відмовитися і від його споживання

Прямий ефір