Путін робить із росіянами рівно те, що вони дозволяють йому з ними робити, — Пелевіна

Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Економічна ситуація в Росії вкрай непроста — економісти пророкують гіперінфляцію, а інакше за військових витрат Путіна й бути не може. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла російський опозиційний політик, член політради партії “Парнас” Наталія Пелевіна.

“Ми бачимо, що вже економічна ситуація непроста. Інфляція триває, причому ціни підвищуються і далі. Люди йдуть у магазин і на одну й ту саму суму можуть купити все менше товарів. Економісти не виключають узагалі гіперінфляцію — вже за рік або трохи більше. А як інакше могло бути за таких військових планів Путіна?” — сказала вона.

Пелевіна зазначила, що в бюджеті РФ на наступний рік понад 40% — це силовий блок (спецслужби, ФСБ та інші), а соціальний блок скорочується. Але не варто від росіян чекати якихось відкритих обурень, оскільки по федеральному телебаченню їм розповідають, що “все добре”. Телеканали отримали методички, як “правильно” висвітлювати новий бюджет країни — не говорити про зниження соціальних видатків, не говорити про підвищення податків і акцизів тощо.

“Чому вони спускають методички? Тому що економіка стосується кожного, і б’є по частині громадян Росії, і буде бити ще більше, доки ця війна триватиме, і на неї будуть витрачатися абсолютно божевільні бюджетні кошти. І влада дуже побоюється. Економічних збурень населення вона побоюється більше, ніж снарядів, що падають на них, безпілотників. Мовляв, це не так страшно, росіяни сприймають це мало не як природне явище. А ось зростання цін на яйця, на м’ясо при падінні доходів людей — це стосується кожного. Звичайно, влада тривожиться з цього приводу. Інша справа вічне питання про ступінь терпіння: до якого рівня росіяни готові затягувати паски”, — прокоментувала політик.

Пелевіна підкреслила, що все, що відбувається у РФ, — від мовчання росіян, від дозволу народу робити із собою що завгодно.

“Путін робить із ними рівно те, що вони дозволяють йому з ними робити. Якби у них вистачило волі за себе постояти, то, напевно, і Путін був би іншим, і не було б усього того, що відбувається зараз. Щодо будь-якої можливості протистояти, яку опозиція проявляла з 2012 року, народу було пофіг, вибачте за вираз. Вони вважали, що живуть більш-менш добре, і далі свого носа, далі наступного дня не дивилися. І ось ми прийшли в ту точку, коли — все, пізно. Коли репресивна машина дійшла до такого рівня, що люди бояться всього. І на тлі цього, звичайно, Путін дозволяє собі робити абсолютно все що завгодно. Він прекрасно розуміє, що тих, які готові були, або вже посадили, або вони виїхали, або загинули. А ті, хто зараз живуть у Росії, будуть просто мовчати далі”, — акцентувала опозиціонерка.

Читайте також: РФ рекордно підвищує витрати на війну проти України: новий федеральний бюджет обговорили експерти та глядачі FREEДOM

Нагадаємо, згідно із затвердженим проєктом федерального бюджету, в 2025 році Кремль збирається витратити на війну проти України понад 13,5 трлн рублів — це 6,3% ВВП, і на 25% більше, ніж у 2024-му. 13,5 трлн руб. — це найбільша сума військових витрат РФ з часів холодної війни.

Читайте також: Усі гроші — на війну: експерти оцінили новий бюджет РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір