РФ намагається дестабілізувати Молдову напередодні референдуму щодо ставлення до євроінтеграції — огляд (ВІДЕО)

Прапор Молдови. Фото: pixabay

У Молдові ліквідовано масштабну проросійську мережу. За словами правоохоронців, вона налічувала близько 130 тис. осіб. Поліція Молдови пов’язує структуру з лідером проросійської партії “Шор” Іланом Шором. Мета Росії — спровокувати протести та дестабілізувати ситуацію в країні, заявив керівник поліції Молдови, передає FREEДОМ.

У п’ятницю, 4 жовтня, на засіданні керівників спецслужб країн СНД голова ФСБ Росії Олександр Бортніков сказав, що Захід нібито втягує Молдову у війну з Російською Федерацією. Експерти кажуть: до таких заяв у країні звикли. Москва не може змиритися з проєвропейською політикою Кишинева, воліючи, як і раніше, вважати Молдову своєю винятковою сферою впливу.

“Ми до цієї риторики Росії звикли. Абсолютно не обґрунтована риторика, тому що вони аргумент наводять: “ну, ви ж купили радар”. Начебто ми цим радаром на когось нападатимемо. Це старий наратив, який вони просувають уже кілька років”, — зазначив політолог, головний редактор медіаресурсу AVA-TV (Молдова) Андрій Андрієвський.

20 жовтня у Молдові відбудуться президентські вибори та референдум щодо ставлення громадян до вступу до ЄС. Кремль розгорнув масштабну кампанію пропаганди та дезінформації, аби вплинути на результати волевиявлення громадян Молдови.

“При наближенні президентських виборів і референдуму ми очікуємо великого припливу незаконних коштів: за оцінками, цього року Росія витратить близько 100 млн євро на втручання в молдовські демократичні процеси… [Вони] наповнюють політичний ландшафт партіями-клонами та кандидатами від проросійських до хибних проєвропейських сил”, — заявив радник президента Молдови з питань національної безпеки Станіслав Секрієру у коментарі виданню Politico.

У четвер, 3 жовтня, поліція Молдови заявила, що розкрила та ліквідувала проросійську мережу, яка займається підкупом виборців. До цієї протизаконної діяльності залучено близько 130 тис. громадян Молдови. Це колосальна цифра для країни з населенням трохи більш ніж 2,5 млн осіб. За інформацією правоохоронців, на роботу мережі лише у вересні направили близько 15 млн дол. Гроші пройшли через афілійований з російським Міністерством оборони “Промзв’язокбанк”.

“Ми є свідками безпрецедентного для Молдови, а також для сусідніх європейських країн явища — широкомасштабного фінансування та корупції з метою зриву виборчого процесу в Молдові”, — заявив керівник Генерального інспекторату поліції Молдови Віорел Чернеуцану на пресконференції.

Попри гібридну кампанію Кремля, спрямовану на зрив євроінтеграції держави, більшість громадян Молдови — за вступ до ЄС. За даними центру соціологічних досліджень CBS-Axa, понад 63% респондентів готові проголосувати за євроінтеграцію. Експерти стверджують: більшість проросійськи налаштованих громадян Молдови фінансується Москвою.

“Більшість чи майже всі, які ведуть активну діяльність. Ті, що ходять на ці мітинги, виступають у соціальних мережах, влаштовують якісь перформанси — це все за гроші”, — прокоментував політолог, головний редактор медіаресурсу AVA-TV (Молдова) Андрій Андрієвський.

Аналітики пояснюють особливу увагу Москви до референдуму, а не до президентських виборів у Молдові тим, що Росія так і не змогла знайти кандидата, який би склав реальну конкуренцію президенту Маї Санду. Крім того, результати референдуму вплинуть на парламентські вибори 2025 року. А оскільки Молдова є парламентською республікою, то й результати цих виборів мають вирішальне значення.

Читайте також: Ризики втручання Росії у справи Молдови дуже реальні, — Стано

Нагадаємо, раніше радник президента Молдови з національної безпеки Станіслав Секрієру в коментарі Politico заявив, що Росія виділила мільйони готівкою та створила безліч акаунтів у соціальних мережах, намагаючись перешкодити вступу Молдови до ЄС. Головним об’єктом російської інформаційної атаки має стати проєвропейська президентка країни Мая Санду.

Читайте також: “Поки Україна чинить опір, Молдова в безпеці”: Сибіга відвідав Кишинів (ФОТО)

Прямий ефір