Винного за диктатури завжди знайдуть, — Вячорка про реакцію Лукашенка на дрони РФ

Франак Вячорка. Фото: uatv.ua

Під час нічної повітряної атаки РФ на Україну російські ударні дрони вкотре залетіли в Білорусь. Один із них, імовірно, вибухнув недалеко від Калинковичів, про що раніше повідомив “Беларускі Гаюн”. Якщо раніше диктатор Лукашенко ігнорував подібні інциденти, то зараз він уже відмовчуватися не може. Про це в ефірі телеканалу  FREEДОМ сказав журналіст, політичний діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Лукашенко вже не може відмовчуватися. Раніше він приховував такі випадки, ігнорував або звинувачував Україну, що це, мовляв, вона запускає дрони. Але зараз уже визнав, що все-таки дрони — російські. Так, пролітали, так, не помітили”, — сказав Вячорка. 

Водночас він зазначив, що режим звинуватив людей, які знімали відео ймовірного падіння російського ударного БпЛА типу Shahed у Калинковичах 3 жовтня.

“Жінку, яка перша опублікувала відео “Шахеда”, вже заарештували. Заарештовували зі зброєю, зі штурмом спецпризначенцями. Покарають. А винного завжди знайдуть за диктатури”, — розповів гість ефіру.

Усе, що потрапляє в інтернет, одразу привертає увагу КДБ Білорусі, наголосив Вячорка.

“У КДБ план — десятки людей щодня затримати, перевірити. І вони шукають будь-яку оказію, будь-яку причину, щоб провести такі показові репресії. Потім вони отримують якісь нагороди. І це вже чотири роки відбувається. Сама система мотивується, щоб ще більше затримувати, ще більше репресувати людей”, — акцентував журналіст. 

Він також зазначив, що в самому наративі лукашенківської пропаганди війни немає. Він намагається показати, що в Білорусі панує мир і процвітання.

“У лукашенківської пропаганди війна триває десь там, в Україні. У Білорусі мир процвітає, країна — останній острівець стабільності. І тільки завдяки мудрому керівництву Лукашенка ще не стріляють. І ось ці російські “Шахеди”, які пролітають над Білоруссю, у цю ідеальну картину світу, за версією Лукашенка, не вписуються. Тому всіх тих, хто повідомляє про це, звісно ж, будуть репресувати”, — сказав Вячорка. 

Водночас головним ворогом режим Лукашенка вважає проєкт “Беларускі Гаюн”, доповнив Вячорка.

“Беларускі Гаюн”, який, власне, документує всі факти переміщення російських військ на білоруській території, звинувачують уже ледь не в тому, що це проєкт розвідки — чи то британської, чи то американської, чи то Моссаду. Цей весь абсурд лукашенківської реальності стає нормою в суспільстві”, — наголосив спікер. 

Читайте також: Лукашенко знову заговорив про підготовку до війни: що криється за меседжами білоруського диктатора

Прямий ефір