РФ рекордно підвищує витрати на війну проти України: новий федеральний бюджет обговорили експерти та глядачі FREEДOM

Військова економіка. Колаж: gettyimages.com

У Росії схвалили проект федерального бюджету на три роки. Так, у 2025 році Кремль збирається витратити на війну проти України понад 13,5 трлн рублів — тобто 6,3% ВВП. Бюджет-2024 на військові витрати передбачає 10,4 трлн руб., що на момент його ухвалення було рекордом.

Загалом у новому головному фінансовому документі Росії закладено ще більші видатки і більший дефіцит бюджету, ніж у 2024-му. Експерти кажуть, що інфляція і зростання цін у такій ситуації неминучі.

На що Кремль планує витрачати гроші

Із затверджених документів щодо трирічного федерального бюджету, які оприлюднив Кремль, випливає, що:

  • видатки на оборону становитимуть 32% від загальних видатків бюджету у 2025 році;
  • витрати на національну оборону зростуть на 23% — до 13,5 трлн руб. (145,32 млрд дол.), порівняно з 10,8 трлн руб. у 2024 році;
  • військові витрати планується скоротити до 5,6% ВВП 2026 року і 5,1% 2027 року, згідно з розрахунками агентства Bloomberg.

13,5 трлн руб. — це найбільша сума, яку Росія готова витратити на оборону з часів холодної війни. Це пов’язано, зокрема, з оголошеним Путіним збільшенням штатної чисельності збройних сил Росії до 2 млн 400 тис. осіб, з яких 1,5 млн — військовослужбовці. У російському Міністерстві фінансів заявили, що витрати на війну в Україні є пріоритетом для Кремля.

“Це очевидне свідчення підготовки до нового етапу війни проти України. Очевидно, що Кремль розраховує принаймні до 2025 року продовжувати військову кампанію. Росіян заманюють на фронт не пропагандою, а грошима”, — коментує російський журналіст Олексій Левченко.

Але крім колосальних військових витрат, у бюджеті передбачені й рекордні витрати на так звані секретні статті. У 2025 році уряд збирається спрямувати на них понад 13 трлн руб. На що їх буде витрачено — невідомо. Експерти припускають, що частина теж піде на війну Росії проти України.

“Приблизно 30% витрат російського бюджету-2025 — це закриті статті, але більша їх частина традиційно пов’язана з армією, спецслужбами, військовою наукою. І це більше, ніж заплановано на освіту, охорону здоров’я, соціальну політику та національну економіку разом узяті”, — зазначив експерт із Центральної та Східної Європи Іван Преображенський у коментарі виданню Deutsche Welle.

Крім того, більш ніж на 25% зростуть витрати на утримання Путіна і його свити. Вони становитимуть 31 млрд руб. на рік. Так, зарплати підвищать самому кремлівському диктатору і його співробітникам, а також збільшать витрати на закупівлю товарів і послуг.

А гірше в Росії буде наступного року вчителям, медичним працівникам, комунальникам і пенсіонерам. Якщо до початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну витрати на статтю “соціальна політика” були найбільшими, то тепер росіянам, які не залучені до військового сектору, чекати на підвищення зарплат і соцвиплат не доводиться. На соціалку планують витратити лише 6,8 трлн рублів. З них на освіту та охорону здоров’я — приблизно по 1,5 трлн.

Згідно з даними сервісу HeadHunter, найнижчі зарплати в Росії у вихователів, нянь і вчителів. Водночас реальна вартість наявних зарплат і виплат і далі знижуватиметься за рахунок інфляції та подорожчання товарів.

Збільшити витрати на військовий сектор Кремль може не тільки за рахунок економії на соціалці. Зростання податків і акцизів — ще один очевидний захід. Розраховує Москва і на доходи від продажу ресурсів: газу і нафти. Щоправда, через санкції прибутки від експорту неухильно скорочуються.

Центральний банк Росії 13 вересня підняв ключову ставку до 19% річних. За останні 10 років вищою вона була тільки відразу після вторгнення Росії в Україну. А ключова ставка — головний інструмент, за допомогою якого Центробанк впливає на економіку та інфляцію. Про погіршення ситуації свідчить той факт, що в жовтні Центробанк знову готує підвищення ключової ставки — до 20%.

Росія потрапила в інфляційну спіраль, вважають експерти. Що більше грошей Кремль спрямовує на ВПК, то більше зростають ціни. Російська економіка перебуває на порозі стагфляції, і цей сценарій уже почав реалізовуватися.

Думки глядачів FREEДОМ

Телеканал FREEДOM провів серед глядачів опитування на тему: “РФ рекордно підвищує витрати на війну проти України. До чого це призведе?

Відповіді надійшли різноманітні, наводимо частину з них:

  • “Призведе до підвищення рейтингу путлера, будуть кричати “Віват!”, тому що майже всі росіяни і путлер — це одне ціле, вся РФ за війну! Інакше цього кривавого маніяка давно б прибили”;
  • “Путін і далі буде дерти з росіян сім шкур і відправляти як м’ясо на війну. Тому що він збожеволів. А росіяни й далі терпітимуть. Адже майже всі у РФ за війну! І так буде доти, доки РФ не розвалиться і не згине!”;
  • “Все буде дуже погано. Більше хворих і вмираючих без потрібної медичної підтримки. Більше неуків і не до кінця навчених фахівців. Більше грабежів і бандитизму. Витік мізків із країни та інтелігенції, яка проти війни, але мовчить від страху перед диктатурою. Ще більша ненависть світу до росіян. Шкода колишню нормальну країну, а зараз ганьба Росії”;
  • “Тільки коли цей величезний військовий бюджет впаде на голови пересічних росіян у вигляді пожеж, вибухів, БпЛА, ракет та інших бід — тільки тоді можна буде очікувати на зміни. Але боюся, ці зміни можуть виглядати так: хто зможе виїхати на безпечніше місце — зробить це, а незаможні та люди похилого віку з хворими залишаться, і будуть розплачуватися за всіх”;
  • “Ні до чого, крім бідності та хаосу, це не призведе”;
  • “Це призведе до зубожіння мирного населення. Але вони все одно мовчатимуть”;
  • “Призведе до зубожіння, озлобленості й тупості простих росіян. До ще більшого збагачення невеликої купки номенклатури на чолі з їхнім диктатором. До залізної завіси з боку всього світу”;
  • “Це призведе до курсу 300 руб. за 1 дол. Яйця коштуватимуть 500 руб./десяток і далі за списком. Це призведе до тотального зубожіння рабсіян. А якщо ще ціни на нафту обваляться, то економіка раші загнеться зовсім. Тож путінські раби і холопи, готуйтеся до гіршого”;
  • “До чого призведе? Росіяни, за звичкою, почнуть пити ще більше. І Путін почне пити ще більше. Тому що хоч засип по горло “z-армію” і “z-тил” грошима, до перемоги над Україною це не здатне привести. Ось і залишається горе-правителю і всій РФ лише пити, топлячи в пляшці страхи того, що ЗСУ помстяться за геноцид і “зачистять” усе до Владивостока”;
  • “Призведе до того, що буде створено ще більше ракет і бомб, тому пекло в Україні посилиться! І Захід від нього Україну не врятує — інакше давно б вступив у війну. Тому ЗСУ треба прориватися до Москви, щоб так поставити крапку в цій війні. Заодно тоді й усі ці гроші зможуть залишити собі після Перемоги. Разом із будь-якими землями РФ! ЗСУ пора зробити те, чого Путін смертельно боїться!”;
  • “Це призведе до розпаду Російської Федерації!”

Федеральний бюджет в оцінці експертів

Про що свідчить збільшення військових витрат Росії? Який рівень інфляції в РФ і чому не зростає російська економіка? Якими можуть бути наслідки того, що Кремль витрачає величезні кошти на військову промисловість і війну проти України? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді:

  • Олег Пендзин, економіст;
  • Максим Блант, російський економічний оглядач і публіцист;
  • Ольга Курносова, російська політична аналітикиня;
  • В’ячеслав Ширяєв, російський економічний оглядач.

ОЛЕГ ПЕНДЗІН: Витрати на війну покриватимуть платники податків

— У 2023 році сукупні витрати російського бюджету на війну становили близько 60 млрд дол., а в поточному році — на рівні 110 млрд. У 2025-му — 143 млрд дол. Будь-який ресурс у країні не нескінченний. І якщо ви різко збільшуєте одну зі статей, то, природно, ви зменшуєте якісь інші витрати. Сьогодні найголовнішим джерелом скорочення витрат російського бюджету є витрати на соціальний сектор. Російське населення в даній ситуації є об’єктом, який найбільше страждає, у всьому цьому бюджетному процесі.

Ліквідних коштів Фонду національного добробуту Росії на 2025 рік уже точно не вистачить. Російське керівництво зверталося з проханням до керівництва Китаю надати позику в юанях для покриття дефіциту російського бюджету, але, наскільки я знаю, це питання відклали, і його не буде реалізовано.

Сьогодні серйозних зовнішніх джерел покриття дефіциту російського бюджету не існує. Тому напрямки, які забезпечать фінансування війни, — це, по-перше, скорочення соціальних витрат, а друге — збільшення податкового тиску на російське населення всередині країни.

Витрати на війну в РФ покриватимуться за рахунок гаманців російських громадян, тому на них чекає і підвищення податків, і зростання цін, і збільшення витрат на комунальні платежі. Іншого джерела всередині країни немає. Потрібно розуміти, що будь-який бюджет — це не державні гроші, а гроші платників податків.

На своїх плечах витягувати військові витрати Кремля будуть російські громадяни, які сьогодні не такі багаті, як це хоче показати влада.

Військово-промисловий комплекс РФ сьогодні отримує ресурс для збільшення обсягу виробництва за рахунок прямих бюджетних вкладень, а цивільний сектор водночас змушений брати ресурс у банків за умови високих відсотків за кредитом.

З одного боку, Центробанк бореться з інфляцією, а з іншого — вибиває з конкурентного процесу цивільні галузі, які об’єктивно вимиваються і різко зменшують обсяг виробництва. Вони не можуть забезпечити той обсяг товарів народного споживання, який має бути.

В останні десятиліття існування Радянський Союз показував зростання економіки на 5-7%, водночас були абсолютно порожні полиці в магазинах — це стосувалося і продовольчої, і промислової групи товарів. Тоді величезний ресурс відправлявся на військово-промисловий комплекс, водночас усе це відбувалося виключно за рахунок цивільних секторів економіки та сільського господарства. І як наслідок, було різке скорочення обсягу виробництва.

Військово-промисловий комплекс же нарощував абсолютно непродуктивні витрати, і відправляв величезну кількість державних грошей, по суті, на консервацію тих обсягів виробленої військової продукції, яку вони випускали. Це дуже схоже на те, що відбувається зараз.

МАКСИМ БЛАНТ: Збільшення витрат не означає підвищення ефективності армії РФ

— Цифри у федеральному бюджеті РФ будуть змінюватися в бік збільшення військових витрат. І не тому, що російська армія отримуватиме більше зброї або поповнюватиме особовий склад. Просто уряд увійшов в інфляційну спіраль, і що більше він витрачає на статті витрат, які не наповнюють ринок споживчими товарами, то більше зростають ціни, і що більше йому далі доводиться витрачати ці гроші.

Наприклад, якщо раніше якийсь металургійний завод випускав спецсталі для виробництва зброї, а також продукцію, з якої робили покрівельне залізо, то тепер цей завод переключився виключно на спецсталі, а покрівельне залізо з каструлями доводиться закуповувати в Китаї. Ціни, відповідно, зростають, споживчий ринок не насичений, платити працівникам доводиться дедалі більше і більше, але толку від цього немає.

Від того, що збільшиться фінансування танкового заводу, виробництво не збільшиться. Потрібно розуміти, що є конвеєр і є певні потужності. Але витрати при цьому постійно зростають через підвищення зарплат працівникам і дорогу сировину та комплектуючі. Особливо, якщо вони з Китаю. Таким чином і розганяється інфляційна спіраль.

Цифри, які зараз закладають у бюджет на 2026 рік, наприкінці 2025 року вже будуть не актуальні. Ми вже бачимо, що прогнози за 2023 рік не справдилися і бюджетні витрати на війну проти України зросли на 40%. Але це не означає, що в реальності особового складу, зброї та обмундирування в армії РФ буде більше.

Ефективність військових витрат скорочується, і доводиться витрачати все більше і більше на одну одиницю, якщо йдеться про людей, або про зброю та екіпіровку. Тому інфляційна спіраль буде закручуватися до кінця війни або до кінця путінського режиму. Громадяни платять інфляційний податок, бізнес платитиме підвищену ставку податку.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Путіна простіше позбутися, ніж прогодувати

— Що стосується витрат на Путіна і його свиту, то простіше їх позбутися, ніж прогодувати. Федеральному бюджету від цього дуже полегшає.

Безумовно, Путін дуже сильно вкладається в особисту безпеку. Установки “Панцир-С”, які охороняють його резиденції, коштують великих грошей. Людям, які їх обслуговують, теж потрібно платити. Нескінченна охорона Путіна теж дорого обходиться і витрати на неї постійно зростають. Він дуже боїться за себе і хоче правити вічно. Але ж усі ці гроші можна було спрямувати на лікарні, школи та дитячі садки.

У Кремля поки що є друкарський верстат для грошей. Крім того, якщо ціни на вуглеводні не зміняться, то гроші на війну будуть. Сьогодні собівартість видобутку нафти в Росії становить 45 дол. за барель. Якщо ціна впаде нижче цієї ставки, то в Путіна будуть великі проблеми з бюджетом. Поки що він витримує, але ситуація підступає до критичних цифр.

В’ЯЧЕСЛАВ ШИРЯЄВ: РФ продовжує бездумно вкидати гроші в економіку

— Стагфляція — це коли одночасно не зростає економіка, а інфляція виходить за всі розумні межі. Це дуже небезпечна ситуація, тому що інфляція розганяється ще більше. Зараз у російську економіку вкидаються трильйони нічим не підкріплених рублів.

Цифри щодо зростання бюджетних витрат на війну не пов’язані зі збільшенням забезпечення армії РФ. Просто держава намагається встигнути за зростанням цін. Потрібно платити більше за зброю і військову техніку, які дорожчають через інфляцію. Щоб залишатися на місці, Кремль змушений бігти вдвічі швидше і витрачати ще більше грошей.

Це все — інфляційне зростання, а не зростання доходів бюджету або грошових надходжень у країну. Російська економіка не зростає і, відповідно, не зростають бюджетні доходи. Вони можуть умовно зростати тільки з інфляцією. Кремль бере інфляційні гроші, вкачує їх назад в економіку і ще раз розганяє інфляцію. Ця спіраль закручується, і виходить стагфляція в повній красі.

Держава змушена постійно шукати нових солдатів, яким потрібно платити і збільшувати на них витрати. Але жодного позитивного впливу на економіку, звісно, це зробити не може. Тому що це не дає припливу на ринок споживчих товарів і послуг.

Якщо російський солдат пішов із гвинтівкою гинути в український чорнозем, то він нічого не виробляє для економіки — від цього й інфляція.

Оскільки всі ресурси Кремль спрямовує, по суті, у м’ясорубку, то в країні все менше і менше ресурсів на виробництво того, що реально потрібно для функціонування громадян. Перекіс у бік військового виробництва стає критичним.

Рано чи пізно армію потрібно буде скорочувати, як і ВПК. І буде цікаво подивитися на те, як РФ буде з цього виходити. Коли закінчиться війна, Росія зіткнеться з колосальною кризою.

Коли держава вирішить опускати ставку Центробанку, то вже напевно буде понад 20%. Банки зрозуміють, що пішов тренд зі зниження ставок і відразу ж випереджальними темпами знизять прибутковість депозитів. Банки не хочуть потрапити у збитки. Громадяни побіжать знімати гроші з депозитів, перенесуть їх у валюту і валютний ринок загартує за курсом.

Читайте також: Ядерні загрози Путіна: хто і як може взяти в облогу диктатора — думки експертів і глядачів FREEДOM

Прямий ефір